Constanța: Legume puține… prețuri mari
Publicat de Arantxa Catană, 5 octombrie 2017, 19:39
Unii producătorii spun că fructele și legumele nu s-au făcut la fel de bine ca în anii trecuți, din cauza condițiilor meteorologice, ceea ce a dus la creșterea prețurilor.
Iulian Dumitru, producător din Poiana, deține 5 hectare și crede că prețurile vor stagna acum, când stocurile sunt pe terminate.
„Nu prea s-au făcut din cauză că am avut o primăvară rece și secetoasă, ca și vara de altfel și am avut probleme. Apa pentru irigat este scumpă. Nu s-au dezvoltat cum trebuia tomatele, ardeii kapia, gogoșarii s-au făcut mai puțin și de aceea se reflectă asupra consumatorului prin prețuri mai mari. Ardeiul gras, între 3,50 și 4 lei, ardei kapia, 5 lei, 5,5 lei, gogoșarii 7,8 lei. Probabil gospodinele vor conserva mai puțini gogoșari decât în anii trecuți. Prețurile diferă mult, de la o piață la alta, în unele piețe au explodat și când sunt clienți care cumpără mai mult îndrăznesc să negocieze. Problemă este și cu forța de muncă la câmp. Tinerii nu vor să muncească în agricultură, la noi, deși poate o fac în alte țări. Lucrăm cu oameni în vârstă care au lucrat și înainte de 1989 în C.A.P.-uri. Clienți care cumpără pentru conservele de toamnă-iarnă sunt la fel de mulți ca și anul trecut, majoritatea se pregătesc totuși pentru a își umple cămările, căci nu se știe ce iarnă va veni”, a declarat producătorul.
„Oricum, prețurile din piețe sunt mai mici decât cele de la târguri”, admit unii dintre cumpărători.
Un reportaj realizat de Carmen Secuiu
Redactor online: Arantxa Catană