FOTO – CONSTANȚA: Conferință dedicată raporturilor istorice româno – turce
Publicat de Arantxa Catană, 4 octombrie 2017, 20:01
Relațiile româno-otomane, războiul din 1877 şi impactul său, stabilirea relaţiilor politice între România şi Imperiul Otoman după 1877 – sunt câteva teme care sunt puse în dezbatere la Universitatea Ovidius.
În perioada 4-6 octombrie, se desfăşoară conferința dedicată raporturilor istorice româno-turce.
Evenimentul este organizat de Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universității „Ovidius” în parteneriat cu Centrul de Studii „Atatürk”.
Participă cercetători, profesori din România, Republica Turcia, reprezentând prestigioase instituţii de învăţământ superior. De asemenea la deschiderea conferinţei a participat şi Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Uygar Mustafa SERTEL.
Participanţii supun dezbaterii academice o gamă variată de probleme: relațiile româno-otomane, războiul din 1877 şi impactul său, stabilirea relaţiilor politice între România şi Imperiul Otoman după 1877, personalităţi care au contribuit la consolidarea relaţiilor, până la Primul Război Mondial, aspecte ce ţin de prezenţa armatei otomane în Dobrogea, în perioada 1916-1918, poziţia celor două ţări la conferinţele la Lausanne şi Montreux, relaţii politice din perioada interbelică (cu teme principale, precum: migraţia populaţiei turco-tătare în Anatolia, Înţelegerea Balcanică), relaţii economice în aceeaşi perioadă, percepţii ale presei turce cu privire la evoluţiile din România, percepţii ale diplomaţilor români cu privire la noul stat, republican.
Nu în ultimul rând, regăsim preocupări cu privire la raporturile dintre cele două ţări în perioada postbelică, în condiţiile evoluţiei lor diferite, în ceea ce priveşte natura regimului politic intern şi apartenenţa la blocuri politico-militare diferite, dar și preocupări cu privire la relaţiile culturale şi educaţionale, la instituţiile religioase specifice comunităţii musulmane din România, la percepţiile reciproce, în perioada recentă, şi unele referitoare la influenţele reciproce în materie de limbă.
„Reuşim să aducem un număr important de istorici din Republica Turcia şi din România împreună, pentru a discuta probleme legate de istoria comună acoperind secolele XVII-XX, dar cu precădere sec. XX, şi acest lucru este un eveniment notabil, este de fapt prima mare reuniune de o asemenea amploare care să dezbată probleme care ţin de relaţiile bilaterale româno-turce, în special după proclamarea independenţei Republicii Turcia. Ne străduim de foarte mult timp să aducem istorici turci şi români la masa de discuţii pentru a vedea perspectiva dânşilor despre relaţiile noastre bilaterale, perspectiva istoricilor români şi pentru a ajunge la o cunoaştere mai bună a relaţiilor istorice din sec.XX, după 1878. Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, continuă activitatea de implicare în astfel de demersuri ştiinţifice, deoarece Dobrogea este regiunea care ne leagă istoric, ne leagă şi în prezent din perspectiva celor două comunităţi prezente pe teritoriul ei şi atunci Consulatul Republicii Turcia susţine astfel de demersuri. Sigur că am remarcat mesaje pozitive în ceea ce priveşte întărirea colaborării pe viitor, publicarea lucrărilor acestor conferinţe, schimburi de lucrări ştiinţifice, de cărţi etc.”, precizează decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius“, conf. Univ. Dr. Emanuel Plopeanu.