Catalonia, noul ”butoi cu pulbere” al Europei?
Publicat de , 3 octombrie 2017, 16:17
La sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX, Balcanii constituiau zona fierbinte a continentului. Regiunea era denumită chiar așa: ”butoiul cu pulbere”. După 1990, după destrămarea Iugoslaviei şi conflictul sângeros, inter-etnic şi religios, ce a urmat, denumirea a revenit în atenția tuturor.
Dar iată că acum, în secolul XXI, nu pare a fi liniște în bătrâna Europă. Astăzi, agențiile de presă anunță că în Catalonia este grevă generală, ca răspuns la violențele poliției spaniole, în încercarea de a opri desfășurarea referendumului privind independența regiunii, declarat ilegal de guvernul de la Madrid, din ziua de 1 octombrie 2017.
Va degenera conflictul din Regatul Spaniol? În condițiile în care în 2017 și 2018 mai sunt organizate alte referendumuri (regiunile Lombardia și Venetto, din Italia, Insulele Feroe, Scoția) putem spune că este Europa bântuită de spectrul dezmembrării? De unde a pornit totul în Catalonia? A influențat în vreun fel sistemul de educație locală catalană, în care manualele de istorie erau axate pe conflictul dintre spanioli și catalani, schimbarea mentalității generațiilor? În acest context Reunificarea Germaniei, sărbătorită astăzi, 3 octombrie, poate fi un exemplu?
Toate aceste întrebări și multe altele, în dialog cu dr. Daniel Citirigă, Prodecan al Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității ”Ovidius” din Constanța. Astăzi, în cadrul emisiunii ”Stil de Viață”, de la ora 18.05, la Radio Constanța. Emisiunea poate fi ascultată și on-line https://www.radioconstanta.ro/asculta-live/
Steliana Bajdechi
Foto: Newsweek