Noaptea Cercetătorilor la Constanța: Cei mai ingenioși roboți se întrec în competiția de creativitate tehnico-științifică MiniROV
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 29 septembrie 2017, 13:43 / actualizat: 29 septembrie 2017, 18:33
Cercetători din diferite domenii, ingineri, exploratori şi inventatori îi aşteaptă pe pasionații de știință de toate vârstele la un centru comercial din Constanța, astăzi 29 septembrie, începând cu ora 17:00 la cea de-a 10-a ediție din România a Nopții Cercetătorilor.
Pentru că țărmul mării este aproape, vizitatorii vor putea admira un vehicul subacvatic teleghidat și vor afla de la studenții Universității Maritime cum se poate măsura radonul din apă sau cum funcționează un sistem automat de lipit componente.
Pe lângă acestea 13 echipe de elevi vor participa la concursul de creativitate tehnică-ştiinţifică MiniROV.
Cu puţin timp înainte de concurs, în laboratorul din Centrul de Cercetări al Elevilor, din cadrul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”, echipele îşi pregăteau miniroverele pentru competiţia din această seară. Alături de elevi l-am găsit și pe profesorul de fizică Ion Băraru, coordonatorul centrului şi îndrumătorul echipelor constănţene.
„Am iniţiat pentru prima dată un concurs naţional de minirovere, dedicat liceenilor. Fac acest lucru în calitate de ambasador al spaţiului, unul din cei opt ambasadori din România. Am considerat că este necesar ca elevii să-şi manifeste cunoştinţele de matematică, chimie, fizică, tehnice şi inginereşti în interiorul acestui concurs astfel încât să se împlinească ceea ce fac la şcoală cu ceea ce sunt pasionaţi să facă. A primit fiecare echipă câte un kit de roboţi pe care îl montează şi programează astfel încât să urmeze o linie şi un traseu pe un teren care simulează terenul planetei Marte”, a explicat profesorul Băraru.
Un material realizat de Aurelia MIERLUȘ