LITORAL: Hotelierii vor putea solicita primii închirierea porțiunilor de plajă
Publicat de Arantxa Catană, 25 septembrie 2017, 19:33 / actualizat: 26 septembrie 2017, 6:15
Hotelierii vor putea solicita primii să închirieze porțiuni de plajă din vecinătatea unității de cazare, dar nu de anul viitor. Modalitatea în care se vor închiria sectoarele de plajă va fi cuprinsă în legea turismului și ulterior detaliată prin normele de aplicare astfel încât hotelierii să aibă dreptul de a le oferi turiștilor acces liber pe plajă.
Ministerul Turismului, Titus Dobre, susține ca hotelurile să fie primele care să poată închiria plaja în funcție de câteva criterii clare cum ar fi numărul de locuri și categoria unității de cazare.
Despre taxa de promovare, aceasta va rămâne la latitudinea consiliilor locale dacă o vor introduce ca taxă specială, a mai afirmat Ministrul Turismului.
Noul director al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Hristu Uzun, a precizat că nu pot fi reziliate contractele încheiate prin licitație, dar în viitor hotelierii vor avea întâietate.
Dragoș Răducanu, secretarul general al Federației Patronatelor din Turismul Românesc susține că hotelierii trebuie să aibă plajă pentru a completa pachetul turistic.
„Solicitare pe care noi, Federația Patronatelor din Turismul Românesc o avem este ca fiecare hotel de pe litoral să primească în exploatare o suprafață în funcție de numărul de paturi disponibile și de gradul de confort al hotelului. Aceasta înseamnă că fiecare hotel va primi undeva în jur de 400-500 de mp de plajă. Dacă facem socoteala, la suprafața întregii plaje disponibile pe litoralul românesc, reprezintă în jur de 20%. Deci, noi solicităm ca undeva în jur de 20-25% din plajele de pe litoral să fie alocate în mod direct către hotelieri. Bineînțeles, nu fără plată. În acest fel dorim să oferim servicii complete turiștilor noștri care vor putea beneficia gratuit de un loc la plajă. Pentru că la ora actuală, cel puțin în capetele de sezon, un loc pe șezlong este mai scump decât un pat de cazare în unitățile noastre hoteliere”, a declarat Dragoș Răducanu.
Unele amendamente specifice au venit de la Patronatul Turismului din Delta Dunării prin vocea președintelui său, Daniel Ilușcă. Este vorba în special de transportul persoanelor pe apă.
Participanții la dezbaterea de luni pe tema Legii Turismului au fost în unanimitate de părere că trebuie să existe o definiție comună pentru complexul hotelier care să fie folosită atât la autorizare cât și la calculul impozitului specific.