Legea turismului, în dezbatere publică la Constanța, în prezența ministrului Titus Dobre

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 septembrie 2017, 11:05
Dezbaterea publică a proiectului legii turismului a ajuns pe litoral.
La Prefectura Constanţa, sunt în plină desfăşurare discuţii pe marginea legii.
Participă ministrul de resort, Mircea Dobre, directorul Camerei de Comerţ Constanţa, Dănuţ Jugănaru, prefectul Ioan Albu, primarul Decebal Făgădău, vicepreşedinte Asociaţia Litoral-Delta Dunării, Corina Martin, preşedintele Patronatului Delta Dunării, Daniel Iluşcă, prim-vicepreşedintele FPTR, Nicolae Bucovală, operatori turistici din Constanţa, Tulcea şi alte patru judeţe.
Dezbaterile au loc pe fiecare articol din lege.
La începutul discuţiilor, Dănuţ Jugănaru a propus introducerea la art. 1 din Lege faptul că turismul este o prioritate naţională, iar Nicolae Bucovală spune că trebuie legiferată şi activitatea celor care închiriază apartamente turiştilor.
O problemă este cu definirea complexului turistic, noţiune diferită de cea din Codul Fiscal, în funcţie de care se plăteşte impozitul specific.
Daniel Iluşcă a propus completarea legii cu transportul specializat, inclusiv transferul turiştilor pe apă în Delta Dunării.
Primarul municipiului Constanța a propus în cadrul dezbaterii de astăzi definirea unitară a complexului hotelier, precum și definirea taxei de promovare pentru finanțarea OMD (Organizații de Management al Destinației). De asemenea, Făgădău susține includerea Camerelor de Comerț în OMD.
În replică, ministrul Turismului a răspuns că taxa de promovare ar deveni una specială și că ar trebui un punct de vedere unitar și din alte zone turistice
Clasificarea unităților turistice se va face de către Consiliul județean, iar timp de un an va fi asistat de Ministrul Turismului.
Discuţiile continuă.
Înfiinţarea Sistemului Informatic de Evidenţă a Activităţii de Turism este cea mai controversată prevedere din proiect.
Mircea Dobre spune că autorităţile vor, astfel, să identifice zonele cele mai căutate de turişti şi spre care să-şi orienteze investiţiile.
Vara aceasta, turiştii români au preferat să îşi petreacă vacanţa în staţiunile balneare, unde vânzările au crescut cu 20%.
Urmează ca destinaţii preferate staţiunile montane şi Delta Dunării.
În paralel, a scăzut interesul pentru vacanţele pe litoral – potrivit ANAT.