Klaus Iohannis, la ONU: Conflictele din regiunea Mării Negre, o ameninţare serioasă
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 septembrie 2017, 07:13
Klaus Iohannis a vorbit despre cooperarea internaţională pentru rezolvarea provocărilor cu care se confruntă lumea, în discursul său de la ONU. Șeful statului a menţionat ca ameninţări terorismul, proliferarea ideologiilor extremiste, dar şi inducerea fricii în discursurile publice, ceea ce coduce la lipsa de toleranţă. Președintele a pus mare accent şi pe educaţia de calitate, ca mijloc de combatere a radicalilor.
Discursul preşedintelui Klaus Iohannis a deschis a zecea sesiune plenară a dezbaterii generale.
Preşedintele român a făcut un apel la toleranţă şi cooperare internaţională, în contextul provocărilor terorismului şi extremismului. De asemenea, a spus că educaţia de calitate este necesară pentru combarea ideologiilor radicale, mai ales în rândul tinerilor.
„Tensiunile asupra identității culturale și credinței sunt în creștere chiar și în cadrul societăților în mod tradițional deschise și tolerante. Atentatele teroriste adâncesc sentimentul de insecuritate. Este evident că nicio altă cale nu este mai potrivită decât multilateralismul în identificarea unor soluții viabile pentru actualele provocări la nivel mondial“, a subliniat președintele României.
De asemenea, Klaus Iohannis a vorbit despre conflictele şi tensiunile din jurul Mării Negre.
„Conflictele prelungite din regiunea Mării Negre rămân o amenințare serioasă. Suntem încă martori ai unor acțiuni întreprinse în detrimentul principiilor și normelor dreptului internațional. Proliferarea conflictelor prelungite în vecinătatea noastră a îngreunat cooperarea regională și a adus încrederea reciprocă la unele dintre cele mai scăzute niveluri istorice. De aceea, comunitatea internațională ar trebui să sprijine în mod activ cooperarea regională, să stimuleze măsuri de consolidare a încrederii și să abordeze aceste conflicte în mod decisiv“, a atras atenția Klaus Iohannis.
Iohannis a subliniat că România ar fi onorată să își aducă din nou contribuția la activitatea Consiliului de Securitate, potrivit Agerpres.
„Candidatura noastră pentru un loc nepermanent în mandatul 2020-2021 este legată de implicarea categorică a țării mele în sprijinirea eforturile ONU pentru pace și securitate și de angajamentul nostru ferm pentru pace, dezvoltare și justiție. Dacă efortul nostru de a deveni un membru nepermanent al Consiliului de Securitate pentru mandatul 2020-2021 va fi încununat cu succes, vom fi onorați să ne implicam și mai mult în avansarea proiectelor noastre comune și a Organizației în ansamblu”, a conchis el.
La New York, preşedintele român s-a întâlnit din nou cu Donald Trump, pentru a patra oară în cinci luni. Klaus şi Carmen Iohannis au participat la recepţia oferită de preşedintele Statelor Unite pentru şefii delegaţiilor prezenţi la lucrările Adunării Generale a ONU.