Fenomenul știrilor FALSE pe rețelele de socializare: De la un simplu cod galben… la sfârșitul lumii
Publicat de Arantxa Catană, 21 septembrie 2017, 17:48
Fenomenul știrilor false a luat amploare în România, iar acest lucru s-a observat în special ieri, în timpul ploiilor din Capitală. Un simplu cod galben de precipitații s-a transformat, pe rețelele de socializare în ciclon, tornadă, sau apocalipsă. Cum s-a ajuns la instalarea panicii în rândul populației și la dezinformare s-a discutat astăzi la Radio România Actualițăti, în timpul emisiunii „Probleme la zi” realizată de Alexandra Andon.
„De la realitate la fake news este un pas foarte mic, iar orice greșeală, orice exagerare sau lipsă de documentare se transformă rapid în panică și dezinformare. Așa s-a întâmplat ieri, în așteptarea furtunii anunțate în Capitală. O informația de cod galben de ploi a ajuns să fie prezentată în mediul online în cuvinte precum apocalipsă, ciclon, tornadă, sfârșitul lumii”, a precizat jurnațistul Adrian Dumitru, invitat în studio.
Sociologul Daniel David a precizat printr-o intervenție telefonică faptul că mintea umană percepe orice mesaj pe care îl întelege ca fiind unul real, chair dacă adevărul este cu totul altfel.
Despre impactul știrilor false asupra populației a vorbit și George Bara unul dintre informaticienii care încearcă să găsească un antidot la acest fenomen, sau cel puțin să-l limiteze.
„Din păcate, în România, oamenii care se ocupă cu propagarea informațiilor fake, nu pot fi pedepsiți prin lege. Altfel spus, lansarea pe bani a unor zvonuri în mediul online poate fi la îndemâna oricui”, a precizat George Bara.
Sociologulul Daniel David invitat la „Probleme la zi” a mai precizat că în România analfabetismul funcțional este de 42 la sută, motiv pentru care dezinformarea în masă este un fenomen puternic. În acest caz, explicațiile rapide, exacte și clare din partea autorităților ar putea să primeze.