FOTO – CONSTANȚA: Campania #SEPOATE – pentru condiții mai bune în trenuri

Publicat de Arantxa Catană, 18 septembrie 2017, 17:03
Cu siguranţă, nimeni nu-şi mai pune nimeni întrebarea dacă este sau nu nevoie de modernizarea infrastructurii feroviare. Sindicaliştii din calea ferată au realizat că dacă nu au călători, nici salariile nu au şanse să crească, iar pentru acest lucru este nevoie de condiţii mai bune, iar acesta este un apel la decidenții plitici, a precizat Grigore Mare, președintele federației Mișcare-Comercial.
„Dacă nu se investeşte în calea ferată în următorii ani, vom constatat că nu mai este nimic de făcut şi nu vom mai avea pe unde circula. Aici, în zona Constanţa, se circulă destul de bine. Linia a fost reabilitată. Însă linia se întinde pe 20 de mii de kilometri. Sunt zone unde circulaţia trenurilor se face cu 40 de kilometri la oră. În paralel, trebuie să aducem şi vagoane noi, pe lângă infrastructura feroviară. Noi, din păcate, avem vagoane din anii ’70 şi prea puţine sunt noi, după anii ’90. S-au mai făcut unele investiţii, dar prea puţine! Calea ferată din România este foarte întinsă şi necesită un număr de o mie de vagoane. Noi, la ora asta, avem 400 de vagoane care pot fi puse în circulaţie“, a declarat Grigore Mare.
Ca să arate că „Se poate”, după cum se numeşte şi campania de strângere de semnături, ceferiştii au modernizat un vagon de cale ferată care se ridică la standardele europene: scaune ergonomice, mochetă, internet, radio şi TV. Cei care calătoresc cu trenul vor putea să semneze pentru susținerea campaniei, ne-a spus Dorel Istrate, secretar general al Federației Mișcare-Comercial.
„Semnăturile vor fi prezentate Guvernului şi preşedintelui României ca să fie prinse în Proiectul de ţară a României sumele necesare pentru investiţii multianuale în calea ferată. Vagonul va fi ataşat la trenurile care sunt, deja, în circulaţie pe reţeaua feroviară română, câte o săptămână pe fiecare regională de cale ferată“, a precizat Dorel Istrate.
Liderul Blocului național Sindical Dumitru Costin susține această campanie de strângere de semnături pentru că transportul pe calea ferată a decăzut mult în România.
„Calea ferată nu mai este la plus-uri, este la minus-uri. A scăzut de şapte ori numărul de persoane care se transportă pe calea ferată. A scăzut de mai mult de şapte ori cantitatea de mărfuri care se transportă pe calea ferată. Una din principalele căi de transport moderne în toată Europa, astăzi, pentru România, nu mai există în clasamentele europene. Gestul pe care l-au făcut colegii mei, în parteneriat cu cei din conducerea CFR, a fost un gest foarte simplu: luăm un vagon vechi de cale ferată, îl lucrăm cu oamenii noştri, cu specialiştii noştri şi arătăm că putem să facem şi să punem împreună pe picioare o soluţie care ar trebui să se regăsească nu doar într-un vagon, nu într-un tren, ci pe toată infrastructura de cale ferată din România. Asta, tocmai pentru a aduce înapoi călătorii către acest gen de serviciu, către acest gen de activitate“, a susținut liderul Blocului național Sindical Dumitru Costin.
Călătorii își doresc condiții mai bune, dar înțeleg că investițiile trebuie să fie urmate și de civilizarea pasagerilor.
Obiectivul campaniei #SEPOATE este strângerea a peste două milioane de semnături care să susțină o petiție online pentru introducerea în Proiectul de țară, necesitatea investițiilor obligatorii în calea ferata și în toată infrastructura de transport a României.
Pentru aceasta campanie, CFR a pus la dispoziția Federației Sindicale, cu titlu gratuit, un vagon de clasa a doua, modernizat în România, care va călători, câte o săptamână, către cele opt regionale CFR din țară. S-a început cu orașul Constanța, urmează Cluj și Iași.