Antichitatea zonei Mării Negre, subiect dezbătut de oameni de știință din întreaga lume, la CONSTANȚA

Publicat de Arantxa Catană, 18 septembrie 2017, 19:02
Peste 100 de oameni de știință din întreaga lume s-au reunit astăzi, la Universitatea Ovidius din Constanța. Tema Congresului a fost „Grecii și Romanii la Marea Neagră și Importanța Regiunii Pontice pentru Lumea Greco-Romană”.
Întâlnirea este dedicată profesorului Joan Boardman de la Universitatea Oxford.
„Joan Boardman are 90 de ani, motiv pentru care nu poate călători prea mult. Are o carieră lungă distinsă la Oxford, unde a promovat de la Cambridge. De-a lungul anilor a predat Arheologie și a continuat ca profesor emerit. Și acum merge zilnic la Universitate, unde muncește și publică. Are o gamă vastă de volume. Cea mai relevantă este lucrarea: „Grecii de peste mări”, care a avut patru ediții. A fost activ în lucruri practice, publicate. A fost conducător de doctorat al profesorului doctor Tsetskhladze, unul dintre organizatorii Congresului“, a declarat profesorul James Hargrave.
Constanța este locul potrivit pentru organizarea acestui eveniment, spune prof. Dr. Emanuel Plopeanu, de la Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius.
„Este o reuniune de mare amploare care vizează aspecte legate de antichitatea zonei Mării Negre, cu precădere, anul acesta, perioada greacă și romană și sigur că este locul potrivit pentru a se dezbate antichitatea greacă și romană la Constanța. Este un proiect a cărui organizare a început de aproximativ 2 ani și ne bucurăm că s-a concretizat în această formă. Partiocipanții vor avea plăcerea să și viziteze urme ale antichității greco-romane, cum ar fi Histria. Credem noi că este o reuniune reușită care marchează importanța deosebită a Constanței și a Dobrogei în ceea ce privește, pe de o parte, arheologia românească, pe de altă parte, importanța patrimoniului cultural lăsat de vechile civilizații“, a precizat prof. Dr. Emanuel Plopeanu.
Congresul se va încheia sâmbătă, 23 septembrie.