Democraţia, înțeleasă prost de români

Publicat de Arantxa Catană, 15 septembrie 2017, 19:22
Românii au înţeles prost democraţia, crezând că aceasta înseamnă doar libertate şi au lăsat în planul secund responsabilităţile, a fost opinia unor constănţeni întâlniţi pe stradă, de la care am încercat să aflăm cum văd ei democraţia.
Democraţia românească are nevoie de o responsabilitate mai mare la nivelul celor care ocupă funcţiile publice şi de un grad mai mare de luciditate, în rândul celor care votează, a declarat azi la Radio Constanța, analistul politic Ion Stanomir.
„Democrația românească este încă o democrație neconsolidată. Ea este întemeiată din păcate încă într-o foarte mare măsură pe personalizarea puterii și este extreme de puțin atentă la capacitatea instituțiilor de a oferi cetățeanului o protecție efectivă. Ar fi nevoie să existe un tip de responsabilitate la nivelul celor care ocupă funcțiile publice și în al doilea rând să existe un grad mai mare de liciditate civică la nivelul celor care oferă votul lor”, a declarat pentru Radio Constanța analistul politic Ion Stanomir.
În fiecare an, la 15 septembrie este marcată Ziua Internaţională a Demcraţiei.
În literatura de specialitate, „democraţia” este definită drept forma de guvernare în care puterea este exercitată de popor, în mod direct sau indirect.