UPDATE: CONSTANȚA – GREVĂ de avertisment la SOCEP (foto & video)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 septembrie 2017, 08:34 / actualizat: 14 septembrie 2017, 17:54
Zeci de angajați SOCEP, membrii ai Sindicatului Personalului Operativ al societății au declanșat, astăzi, o grevă de avertisment în fața sediului operatorului portuar.
Reprezentanţii salariaţilor şi conducerea companiei au purtat, săptămâna aceasta, negocieri pentru noul Contract Colectiv de Muncă, discuţii care au demarat încă din luna iulie.
„Revendicările noastre nu constau în cine știe ce solicitări de majorări salariale. Este vorba despre recuperarea unor drepturi existente în Contractul Colectiv de Muncă și mai mult decât atât, aplicarea unora dintre acestea care există și au existat. La momentul de față câștigăm cam cât câștigam acum 10 ani. Deci vorbesc de venituri salariale, nu de salarii. Ca speță, anul acesta ne-am pomenit cu o decizie prin care în calculul indemnizației de concediu nu ni se mai ia în considerare sporul de muncă suplimentar. Motivul? Acest spor nu ar avea un caracter permanent”, a declarat, luni, pentru Radio Constanța Doru Simionesei, preşedintele sindicatului.
În prezent, la SOCEP lucrează 440 de angajaţi, ne-a mai declarat liderul de sindicat, Doru Simionesei.
Manifestanții au venit pregătiți cu pancarte și vuvuzele și își strigă nemulțumirea în fața sediului SOCEP folosind lozinci de tipul: „Scoateți banii și plătiți! Nu ne umiliți” sau „Hoții“. Oamenii speră ca acțiunea de protest de astăzi să impulsioneze favorabil negocierile care au loc de aproximativ trei luni între liderii de sindicat și angajator pentru rectificările ale veniturilor.
Protestatarii sunt nemulțumiți de faptul că le-au scăzut veniturile ca urmare „a unor tertipuri contabiliești“ și că nu sunt respectate grilele de ierarhizare.
Pe de altă parte, directorul SOCEP, Marius Barbarino a declarat pentru Radio Constanța că au fost respectate integral Contractele colective de muncă.
Salariul mediu încasat de un angajat al SOCEP este de 3.274 de lei, mai dezvăluie conducerea companiei.
Greva de avertisment de astăzi afectează activitatea operatorului portuar, însă nu sunt nave care să nu fie operate.
Impactul financiar al solicitărilor sindicatului depășește cu 7 milioane de lei adică profitul integral al societății, aspect confirmat și de liderii sindicali care au susținut inițial ca nu doresc creșteri salariale.
Ambele părți sunt deschise la negocieri și se speră că nu se va ajunge la greva generală.
UPDATE
Nu se știe încă dacă efectul dorit va fi atins, dar cu siguranță angajații SOCEP s-au făcut auziți după ce au venit pe platoul din fața sediului cu sirene de vapor, fluiere și vuvuzele și au scandat în cadrul grevei de două ore din această dimineață. Respectarea grilei de ierarhizare este principala revendicare la care se adagă și altele, ne-a spus liderul sindicatului reprezentativ Doru Simionesei.
„Noi nu cerem ceva în plus față de ceea ce avem. Anul acesta cu solicitarea expresă de a fi aplicate și respectate prevederi deja existente în Contractul Colectiv de Muncă“
– Ce anume nu se respectă?
„Aplicarea indicilor de ierarhizare, existenți în Contractul Colectiv de Muncă, în grila de ierarhizare, anexa 3. Existenția de ani de zile, dar care nu s-au aplicat. Asta este principala revendicare. Am mai solicitat, de asemenea, să ni se majoreze și nouă cuantumul tichetelor de masă deoarece am rămas ultimii la nivelul la care se află acum, de 9,57 de lei. Sunt revendicări prin care încercăm să recuperăm din ceea ce am pierdut. Am solicitat reintroducerea primei din profit existente la un moment dat. Am solicitat majorarea primelor care se acordă peste ani și acestea au rămas într-un cuantum foarte mic având în vedere că prețurile au tot crescut“.
Directorul Socep, Marius Barbarino, a declarat că cererile sindicaliștilor ar falimenta societatea pentru că acestea sunt aproape de două ori cât tot profitul anului trecut.
„Toate contractele individuale de muncă, precum și Contractul Colectiv de Muncă au fost respectate în integralitate, punct cu punct, literă cu literă. Cererile sunt absolut absurde. Mă refer acum la fondul total de salarii, a fost de 24 de milioane de lei anul trecut. Cererile dumnealor sunt (n.r. pentru alocarea suplimentară) a altor 17 milioane de lei. Dacă profitul, ce a rămas, a fost de 10 milioane, 7 milioane trebuie aduse de-acasă! Contăm pentru o regândire a poziției dumnelor, astfel încât să ajungem la o înțelegere cât mai curând posibil“.
Liderul sindical Doru Simionesei a recunoscut că cererile angajaților au un impact semnificativ în bugetul societății.
„Referitor la cheltuielile cu salarizarea în momentul de față acestea reprezintă 37% din cifra de afaceri. Dumnealor au făcut, într-adevăr, calculul per total la ce am solicitat noi și a rezultat că s-ar ridica această cifră la 65%. Noi suntem în negocieri, nu avem pretenția să obținem chiar tot ce cerem, dar nici nimic!“
Ambele părți speră să nu se ajungă la greva generală pentru că efectele unui astfel de protest sunt mult mai ample. Greva de avertisment de astăzi a afectat activitatea în port, însă nu au existat nave care să-și întârzie plecarea din această cauză. Au fost amânate în special operațiunile de încărcare-descărcare la camioane și vagoane de cale ferată, a precizat conducerea societății.