Profesorii sunt la mare căutare în Constanţa. Care sunt specializările unde lipsesc cadrele didactice
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 13 septembrie 2017, 10:31
Deşi au luat note de trecere la examenul de titularizare, sunt profesori care refuză posturile din mediul rural, ceea ce a făcut ca în prima zi de şcoală, în unele instituţii de învăţământ, să nu existe profesor pentru o anumită disciplină sau învăţător.
Inspectorul Şcolar General Petrică Miu a precizat: „A început în condiţii foarte bune anul şcolar, din punct de vedere al personalului didactic. Au fost câteva cazuri la Potârnichea, la Lipniţa, a fost un caz şi în Constanţa, la Şcoala 16, când o colegă învăţătoare nu s-a prezentat la post dar, imediat a fost trimis un învăţător înlocuitor. Problemele cele mai mari sunt pentru învăţători şi educatori. M-a surprins, dar sigur la această oră este rezolvată catedra de limba română de la Liceul Dimitrie Leonida. Problema noastră era ca în fiecare clasă să existe învăţător şi diriginte. Sunt situaţii în care profesori calificaţi, ce au susţinut şi concursul de titularizare, refuză posturi şi atunci apelăm la pensionari, ceea ce este mai bine pentru copii decât un profesor necalificat”.
La Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”, din Constanţa, lipsesc profesorii specializaţi pe anumite sporturi.
Candidaţi la examenul de titularizare sunt foarte puţini şi nici aceea nu reuşesc să obţină nota 5, minima necesară pentru încadrare.
„Vom organiza un sistem de pregătire pentru Examenul Naţional de Titularizare cu tinerii absolvenţi de universitate în aşa fel încât la vară să reuşim să ocupăm o parte din catedrele pe care în această vară şi toamnă nu am reuşit. Nu am reuşit din lipsă de candidaţi şi avem discipline – canotaj, caiac-canoe, haltere unde nu este interesat nimeni de ani de zile, culmea este că avem şi catedră de atletism liberă unde nu se prezintă nimeni şi avem catedre căutate de câte un candidat , dar care nu au reuşit să promoveze examenul de titularizare cu minimum 5. Am angajat foşti profesori de la noi, acum pensionari, sau în regim de plata cu ora. Majoritatea colegilor mei lucrează şi dimineaţa şi dupăamiaza şi sâmbăta şi duminica. Aşa se face performanţa”, spune Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”.