Strada Sforii și stradela Vântului, punți peste epoci și orașe (audio)
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 11 septembrie 2017, 12:52
Toamna, în principiu, pune punct vacanțelor la mare, dar le inaugurează pe cele din zonele montane. Mii de turiști, printre care constănțeni, s-au aflat și au vizitat weekend-ul trecut Brașovul. Punctele de atracție au fost Piața Sfatului, Biserica Neagră și Strada Sforii, cea care arată exact ca în urmă cu 100 de ani. I se mai spune și Strada Sărutului și imediat aflăm și de ce.
Asemeni unui coridor discret printre anotimpuri, vremuri, mode și epoci, Strada Sforii din Brașov, construită în secolul al XVII-lea se numără printre cele mai înguste străzi din lume. Cu cei 110 centimetri lățime, într-un anumit punct, reușește să ocupe locul III în Europa. A fost mereu asemuită cu o sfoară întinsă printre clădirile medievale. Legenda spune că tinerii care se sărută aici, la lumina lampadarelor, rămân împreună toată viața. Povestea s-a țesut din cele mai vechi timpuri, ne spune gazda Muzeului Sforii, Carmen Mihai.
„O invazie de turiști străini, îi atrage foarte mult istoria, Piața 23 august, Biserica Neagră, nu mai spun. Ghizii, când vin, îi aduc, aici, pe strada Sforii, vin apoi la noi, la Muzeul Străzii Sforii, o iau apoi spre Bastionul Țesătorilor. Pe timpuri, înainte, era o o rușine să te săruți pe stradă, și atunci seara, la lăsarea întunericului, îndrăgostiții se întâlneau pe Strada Sforii și se pupau și se drăgăleau“, ne-a destăinuit Carmen Mihai, reprezentant Muzeul Sforii.
Strada Sforii din Brașov a fost construită pentru a fi de folos pompierilor în intervențiilor lor de urgență. Și astăzi cărarea pietruită arată exact ca în urmă cu 100 de ani.
Reporter: „Cum vi se pare această străduță?
Turist: „Foarte îngustă, foarte draguță, funny, de vizitat.“
Turist „Este îngustă și interesantă, șoadă, adică e ciudată!“
Reporter: „Este pentru prima data când pășiți pe Străduța Sforii? Cea mai îngustă din România?“
Turist: „Da, în Brașov am mai fost, dar aici e pentru prima dată.“
Reporter: „Cum descrieți această strădută?“
Turist:„Interesantă! Acum vorbeam cu tatăl meu și se aseamănă cu una din Napoli“
Turist: „E o chestie foarte interesantă legată de arhitectura veche, solidă și acesta este farmecul orașului medieval. Ne întoarcem în timp, facem un arc peste timp și ne închipuim câți au bătut pașii dintre generațiile care au trecut în istorie peste oraș. Evident că este o trecere spre toamnă, se simte.“
Și constănțenii au lăsat tumultul mării pentru oaza de liniște și de istorie din cetatea Brașovului.
Turist: „Este foarte frumos, este de vizitat mai ales ziua, e foarte luminoasă. Suntem din Constanța. Ne-am drorit să mergem la munte, să scăpăm de aglomerația de la mare și ar fi primat chiar și vara dacă am fi fost acasă în vara aceasta.“
Și în Constanța există o stradă atât de îngustă încât ai crede că pot încăpea doar siluetele mireselor și ale pescărușilor. Vorbim despre Stradela Vântului, coridorul din zona veche a orașului , din apropierea Teatrului de Păpuși, care păstrează, de secole, același aer de legendă pe care îl regăsim și pe strada Sforii.
Un material realizat de Silvia PASCALE