Alba-neagra cu banii de la bătrâneţe ai românilor! Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 8 septembrie 2017, 18:01
Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat, dar va deveni opţional, a anunțat ieri seară premierul Mihai Tudose.
Guvernul ar putea lăsa la alegerea beneficiarilor dacă pensiile lor să fie administrate de stat sau de fondurile private.
„Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii. La pilonul I, la pilonul II… Toţi la pilonul I… Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin ca randament”, a declarat Mihai Tudose.
Ca reacție la această propunere, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a emis un comunicat în care își manifestă îngrijorarea cu privire la „posibilitatea de a elimina caracterul obligatoriu al Pilonului II de pensii private“.
„În acest context, Asociaţia reiterează dorinţa de a reprezenta un partener de dialog instituţional în realizarea analizei imperios necesare luării celei mai bune decizii pentru viitorul celor 7 milioane de participanţi la Pilonul II de pensii.
Până în prezent, în cadrul dialogurilor instituționale pe care le-a purtat cu autoritățile, APAPR a transmis faptul ca interesele participanților sunt cel mai bine urmărite doar prin menținerea arhitecturii și a principalilor parametri ai Pilonului II. În contextul ultimelor evoluții, APAPR solicită premierului să faciliteze o întâlnire cu toți actorii relevanți din acest domeniu, precum și cu instituțiile de reglementare, pentru a putea purta un dialog transparent cu privire la scenariile analizate în prezent de către factorii de decizie și a ne prezenta punctul argumentat de vedere.
Reamintim faptul că Pilonul II de pensii a fost înființat în urmă cu 10 ani și până în prezent a funcționat transparent, în siguranță, eficient și cu performanțe investiționale remarcabile în beneficiul contributorilor. Obligativitatea instituită prin lege a făcut din Pilonul II de pensii o cale sigură de a atinge toți salariații, în vederea asigurării pentru aceștia a unui venit suplimentar la vârsta pensionarii. De asemenea, Pilonul II reprezintă singurul mijloc de economisire (fără niciun cost suplimentar!) pentru circa 50% din populația activă, procentul fiind progresiv mai mare cu cât veniturile sunt mai mici“, se precizează în comunicat.
Un material realizat de Monica CRUCEANU – COMŞA