Ascultă Radio România Constanța Live

EXCLUSIV: Motivul pentru care salariații din Portul Constanța primesc tichetele de vacanță diferențiat

EXCLUSIV: Motivul pentru care salariații din Portul Constanța primesc tichetele de vacanță diferențiat

Publicat de Arantxa Catană, 6 septembrie 2017, 18:17

Anul acesta, în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) al salariaților Administrației Canalelor Navigabile erau prevăzute 4 vouchere de vacanță, dar acum acordarea acestora este blocată din cauza neconcordanțelor dintre CCM și ordonanța apărută în iulie, ne-a spus liderul sindical Gabriel Barbu.

Încă din 2015 de când a apărut în prima sa formă legea voucherelor de vacanță, companiile de stat care se autofinanțau și erau pe profit, așa cum este și cazul Administrației Canalelor Navigabile sau al Administrației Porturilor Maritime Constanța, au prevăzut în Contractele Colective de Muncă până la 6 vouchere de vacanță, maximum cât le permitea cadrul legislativ.

Numai că din luna iulie, ordonanța emisă de Ministerul Turismului limitează numărul voucherelor la unul singur pentru perioada 1 iulie 2017 – 30 noiembrie 2018. La companiile care au sumele prevăzute în buget se pune problema că unii salariați au apucat să beneficieze de aceste drepturi, iar alții nu.

Nu banii sunt problema!

Important este că, spre deosebire de alte categorii bugetare (profesori sau medici) care nu au fondurile necesare nici măcar pentru 1 voucher cât este obligatoriu prin lege, în cazul unor companii cum sunt multe din domeniul portuar care sunt autofinanțate și pe profit, bugetul permite acordarea acestor facilități.

Din totalul de 419 salariați, poate nici 50 nu au apucat să beneficieze integral de prevederile CCM în privința vacanțelor, producându-se discriminări între angajați.

Chiar dacă am avut bugetate sumele respective, iar bugetul nostru de venituri și cheltuieli a fost aprobat de Consiliul de Administrație, a fost aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor, a fost aprobat de Ministerul Muncii, de Ministerul Turismului, Ministerul Finanțelor, apoi aprobat în ședință de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, la data respectivă noi n-am încălcat nicio lege, ba din contră, nu poți să semnezi un Contract Colectiv de Muncă dacă nu respecți legile în vigoare. Tind să cred și sper eu că măcar jumătate din salariați să apuce să fi luat măcar o tranșă din tichete, iar suma maximă, cum am avut-o noi prevăzută în Contractul Colectiv de Muncă, de 5.000 de lei cred ca undeva până în 50 de salariați (n.r. au primit-o), dar nu știu dacă au apucat 50 de salariați. Dintr-un total de 419 angajați“.

Ce spune Ministerul Turismului?

Prin adrese oficiale sau chiar prin întâniri directe atât angajatorul cât și reprezentanții salariaților au solicitat un punct de vedere Ministrului Turismului, inițiatorul ordonanței în cauză.

„În ceea ce privește sectorul public, societățile naționale, companiile naționale și societățile la care statul este acționar unic sau majoritar, precum și regiile autonome pot acorda angajaților prime, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, numai sub formă de vouchere de vacanță.

Odată cu intrarea în vigoare a OUG nr.46/2017, care limitează suma acordată sub formă de vouchere la 1.450 lei se creează o situație de discriminare a personalului care nu a solicitat voucherele de vacanță, o situație incertă în ceea ce privește posibilitatea utilizării acestora de către cei care le-au primit și imposibilitatea recuperarii acestora întrucat au fost utilizate la achiziționarea de servicii turistice.

În același timp se încalcă prevederile Contractului Colectiv de Muncă, având în vedere că acordarea acestor vouchere de vacanță a reprezentat pentru salariați o stimulare și o modalitate de creștere a veniturilor reale, o metodă de creștere a productivității și a gradului de satisfacție în muncă și nu în ultimul rând de recuperare a capacității și sănătății personalului cu o vârstă înaintată care lucrează în companie.

Având în vedere că pentru anul 2017 avem alocate aceste sume prin BVC aprobat prin HG nr.319/2017, considerăm că nu este alicabilă prevederea Art.I din OUG nr.46/2017 (n.r. ordonanța din iulie privind voucherele de vacanță la bugetari) în cazul companiilor naționale care îndeplinesc condițiile legale pentru acordarea salariaților de vouchere de vacanță prin negocieri cu organizațiile sindicale“.

Acest apel de clarificare a situației a fost adresat Ministerului Turismului, dar și structurilor sindicale naționale la care este afiliat Sindicatul Unit Dunăre – Marea Neagră al salariaților Administrației Canalelor Navigabile.

La întâlnirea cu ministrul Turismului, Titus Dobre, reprezentanții sindicatelor portuare aflate în această situație nu au primit promisiuni nici măcar pentru decembrie 2018 când expiră ordonanța dată în vara aceasta.

Un demers similar a întreprins și angajatorul care a trimis o solicitare Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerului Transporturilor.

Vești bune de la angajator!

Spre deosebire de angajați, directorul Administrației Canalelor Navigabile, Daniel Georgescu a primit vești mai bune: urmează o întânire între cei doi miniștri, de la Finanțe și Turism ca să se găsească o cale legală prin care comapnia să fie lăsată să acorde aceste drepturi, mai ales că există sursa de finanțare prinsă în buget, iar alinierea la ordonanța să fie făcută de la 1 ianuarie 2018.

Declarația directorul CN ACN, Daniel Georgescu în exclusivitate pentru Radio Constanța, consemnată de Cristina Iliuță:

„Încercăm, împreună cu ministrul Mișa de la Finanțe și cu ministrul Dobre de la Turism, săgăsim o soluție, să ne putem alinia (n.r. la prevederile ordonanței) de la 1 ianuarie 2018, și pentru acest an să nu vitregim o parte dintre angajați cu aceste tichete de vacanță… Nu mi se pare corect ca acești oameni (n.r. cei care nu au luat vouchere) să nu beneficieze de toate tichetele cum au beneficiat colegii lor. La 1 ianuarie 2017 a fost semnat CCM și aprobat de conducerea ACN, de Consiliul de Administrație și parafat de AGA, dar ordonanța anulează prevederile CCM“.

Directorul Daniel Georgescu a mai spus că are câteva promisiuni ca măcar societățile comerciale, cu capital de stat, care au profit să acorde tichetele, anul acesta, conform CCM.

În perioada următoare va avea loc o întâlnire a celor doi miniștri cu reprezentanții conducerii și sindicatului din cadru CN ACN, a mai declarat directorul Georgescu.

Într-o situație similară sunt și salariații de la Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, care tocmai au încheiat un nou Contract Colectiv de Muncă (CCM) în care se prevede acordarea unui singur voucher de vacanță cu valoarea de 1.450 de lei.

Prin fostul CCM, angajații APC beneficiau de vouchere de vacanță în valoare de 2.000 de lei, dar și această companie intră sub incidența ordonanței din iulie privind voucherele de vacanță.

Voucherele de vacanță nu merg în străinătate

De asemenea, sindicatul ACN a solicitat sprijinul Federației Asociațiilor de Promovare Turistică (FAPT), structură condusă de Corina Martin. Președintele FAPT, Corina Martin, este de părere că trebuie lăsată posibilitatea companiilor care își permit, să acorde mai multe vocuhere de vacanță care să sprijine turismul românesc pentru că nu pot fi cheltuite în țările concurente.

Important de precizat că aceste vouchere de vacanță vor întoarce în economie cu mult mai mulți bani decât cei cheltuiți de stat prin facilitățile acordate angajatorului. Și mai important, vor fi bani care vor intra în turismul românesc fiscalizat.

Din statisticile Asociației Naționale a Agențiilor de Turism în primele patru luni ale anului, deci înainte de apariția ordonanței, au fost cumpărate cu vouchere de vacanţă sejururi de 3,8 milioane de euro, reprezentând mai mult de o treime din suma înregistrată tot anul trecut, de 10 milioane de euro.

Există posibilitatea ca anul acesta să fie depăşită suma înregistrată anul trecut, la nivel naţional, datorită sistemului privat. Din păcate, eşuarea programului guvernamental, cu tot cu aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 46, prin care se acordă vouchere de vacanţă şi bugetarilor, un paleativ palid al promisiunilor din campanie, va face să înregistrăm anul acesta vânzări pe vouchere de vacanţă de cel mult de 15 milioane de euro, numai în sistemul privat, cel de stat probabil nefiind viabil în acest an”, declară dr. Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

O mare parte din cele peste 419.000 de vouchere decontate în primele luni ale anului, reprezentând aproximativ 40% din numărul voucherelor acordate tot anul 2016, au fost folosite pentru cumpărarea de sejururi pe litoral în sezonul 2017.

Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.

Un material realizat de Monica Cruceanu Comșa

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 14:32

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța și-a prelungit programul de lucru cu publicul, sâmbătă și duminică, în vederea...

CONSTANȚA: Peste 200 de cărți de identitate noi au fost eliberate sâmbătă