NĂVODARI: Consilierii locali decid astăzi dacă se constituie parte civilă în procesul Matei-Legmas
Publicat de Adrian Băncilă, 4 septembrie 2017, 10:42 / actualizat: 4 septembrie 2017, 12:18
Consiliul Local Năvodari va vota astăzi un proiect de hotărâre, prin care va răspunde întrebării DNA Constanţa dacă se constituie parte civilă în procesul Matei-Legmas, în care este cercetat fostul primar al oraşului.
Miza este când, în ce măsură şi dacă se va recupera paguba de 3,5 milioane de euro, care ar fi fost produsă de fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei, oraşului pe care l-a condus. Este premisa de la care pleacă procurorii şi care, desigur, trebuie confirmată sau infirmată de judecători.
Totul a început în anul 2008, când Nicolae Matei, proaspăt ales primar la Năvodari, a obţinut, printr-o firmă pe care o controla, Legmas SA, peste 6,2 hectare de teren într-o zonă cu potenţial turistic, de lângă Tabăra de Copii.
Procurorii DNA spun că manevra a fost ilegală, iar oraşul a fost păgubit cu peste 3,5 milioane de euro.
În ce a constat frauda? Legmas, firma lui Matei, avea dreptul să primească, de la stat, un teren de peste 6 hectare, dar într-o zonă mai puţin atractivă.
După ce a obţinut acordul Ministerului Agriculturii pentru obţinerea lotului, Matei a întocmit nişte acte care mutau fraudulos amplasarea tocmai lângă Tabăra Şcolară, zonă, cum spuneam, cu terenuri mult mai valoroase. Actele au fost întocmite cu ajutorul unui martor şi al unui specialist topograf. În plus, în calitate de primar, în paralel, Matei s-a declarat, oficial, de acord cu pretenţiile firmei sale, privind obţinerea terenului.
Cu această ocazie, Legmas, a obţinut (la fel de ilegal, apreciază procurorii) şi mai multe clădiri.
DNA acuză, aici, mai multe infracţiuni (abuz în serviciu, fals intelectual, evaziune fiscală), care i-au îmbogăţit pe unii şi i-au lăsat, în aceeaşi măsură, mai săraci, pe locuitorii din Năvodari: cu peste 3 milioane şi jumătate de euro. Beneficiari şi/sau vinovaţi, ar fi, spun procurorii, Matei Nicolae, sora sa, Matei Maria, concubinul acesteia, Isidor Gurgu, alături de o altă persoană.
Acum, procurorii DNA îi întreabă pe aleşii locali din Năvodari ce vor să facă? Se constituie parte civilă în proces? Asta ar însemna ca, în situaţia în care judecătorii spun că Matei este vinovat de păgubirea oraşului, banii să fie recuoperaţi cât mai rapid, în baza sechestrului instituit pe mai multe bunuri.
În acest context şi cu o oarecare întârziere, aleşii locali din Năvodari au pregătit un proiect cu 3 variante, ca răspuns la solicitarea DNA.
1. Prima variantă este cea despre care tocmai aţi auzit: constituirea Consiliului Local Năvodari ca parte civilă în procesul instrumentat de DNA Constanţa. Ar fi cea mai rapidă.
2. A doua variantă este angajarea, de către Consiliul Local Năvodari, a unui expert tehnic judiciar, care să constate dacă există un prejudiciu, aşa cum spun procurorii şi, ÎN PLUS, cât de mare este acel prejudiciu. Doar pe baza acestor concluzii ar urma să se constituie parte civilă, pentru recuperarea prejudiciului. Reţineţi, asta, DOAR dacă expertul în cauză va constata că există un prejudiciu. Şi nimeni nu garantează că prejudiciul găsit de expertul consilierilor nu va fi de 100 de euro, să spunem, în loc de 3,5 milioane de euro. Aici, spun unii specialişti în drept, se deschide calea către tergiversări infinite.
3. Ultima variantă este să nu se constituie parte civilă în procesul DNA. Însă, dacă Matei va fi găsit vinovat, ar urma să fie dat în judecată de Consiliul Local Năvodari, pe cale civilă, pentru recuperarea pagubei.
Nu se ştie cine a gândit acest proiect, deoarece, în dreptul iniţiatorului, figurează doar… puncte-puncte. Am încercat să îi întrebăm pe reprezentanţii partidelor din Consiliul Local Năvodari cum văd aceste propuneri şi cum au de gând să voteze.
Primarul Florin Chelaru nu ne-a răspuns în nici un fel solicitărilor şi apelurilor noastre repetate. Nici reprezentantul PRU nu a dat vreun răspuns. Preşedintele PSD Năvodari, Vasile Moruzi, ne-a declarat că este în concediu şi că nu ştie subiectul.
Reprezentanţii PNL, ALDE şi PMP ne-au declarat, însă, că vor vota pentru constituirea ca parte civilă în proces, încă de la început.
De notat că PSD, partidul din care provine Nicolae Matei, deţine majoritatea în Consiliul Local Năvodari şi că, teoretic, îşi poate impune punctul de vedere. Depinde, însă care va fi prezenţa la şedinţă şi la vot.
Vă reamintim că Nicolae Matei a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare, pentru mituirea unui poliţist. Tot cu un teren. A ieşit din penitenciar în iulie, anul trecut.
El mai este implicat şi în alte dosare penale, cu prejudicii estimate de zeci de milioane de euro.
Nicolae Matei și Isidor Gurgu nu au răspuns solicitărilor noastre, iar Maria Matei nu a putut fi contactată.
(Material realizat de Bogdan Comșa)