Liviu Pop: Compendiul introductiv pentru gimnaziu – clasa a V-a, distribuit în 20 de județe
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 4 septembrie 2017, 14:51
Compendiul introductiv pentru gimnaziu – clasa a V-a a fost distribuit luni în 20 de județe, urmând să ajungă în această săptămână în toate școlile din țară, a declarat ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, într-o conferință de presă.
„Este un document care astăzi a plecat către 20 de județe, săptămâna aceasta va ajunge în fiecare unitate școlară în care avem clasă de a V-a. Evident un exemplar va fi disponibil în fiecare clasă și pentru profesorii care urmează să predea la aceste clase. Sunt cele șase arii curriculare la care avem contestații astăzi. Astăzi de dimineață au plecat cu ajutorul Poștei Române 82.200 de exemplare către 20 de județe, în special cele din Nord-Est și Nord-Vest, care sunt mai depărtate de București. Până în data de 8 septembrie vor ajunge toate aceste compendii în unitățile școlare pentru copiii din clasa a V-a”, a afirmat reprezentantul MEN.
El a spus că tipărirea compendiului a costat 4 lei, iar transportul 14 bani per exemplar, în total fiind tipărite 177.000 de exemplare.
Costul total al celor 177.000 de exemplare este de 732.780 lei, bani oferiți de MEN.
Demnitarul a precizat că noul compendiu este util pentru clasele a V-a în primele opt săptămâni din primul semestru.
„Evident, așteptăm cu interes finalizarea contestațiilor pentru că s-au depus contestații la manuale de clasa a V-a la 15 discipline. Dintre aceste 15 discipline s-au deblocat 3. Urmează pentru celelalte 13 să se desfășoare etapele prevăzute în Legea achizițiilor publice”, a susținut Liviu Pop, care a menționat că acest volum are 296 de pagini și este structurat pe șase arii curriculare.
Întrebat cum vor decurge lucrurile în cazul în care după opt săptămâni nu vor fi gata manualele de clasa a V-a, Pop a spus că ar putea să se tipărească un alt compendiu.
„Sper ca în opt săptămâni să avem soluționată situația manualelor de clasa a V-a. Acest compendiu va fi public și în format electronic pe site-ul Institutului de Științe ale Educației începând de astăzi. (…) Când s-a făcut compendiul s-a ținut cont de programa școlară’‘, a explicat demnitarul.
Directorul Institutului de Științe ale Educației, Ciprian Fartușnic, a spus că noua resursă este dedicată elevilor și a precizat că „acoperă” toate disciplinele unde au fost contestații la manuale.
Fartușnic a mai afirmat că realizarea acestui ghid a durat aproximativ o lună și jumătate.
Întrebat ce părere are despre posibilitatea editării manualului unic, el a menționat că discuția este „un pic prematură”.
Sursa: Agerpres