COMUNISMUL ÎN DOBROGEA. „Ne bucurăm că avem ocazia să călătorim în timp“
Publicat de Adrian Băncilă, 19 august 2017, 08:38
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța găzduiește o expoziție permanentă despre comunism.
„Este o călătorie nebunească în trecut, care îmi amintește de marca de detergent ”Perlan Alb”, un termen de care nu am mai auzit de mult, ”Cromoplatin”, vopseaua de păr…Eu mi-am regăsit un ambalaj de la ciocolata ”Scufița Roșie”.
„Sunt minunate exponatele și ne bucurăm că avem ocazia să călătorim puțin în timp. Preferabil ar fi să vină tinerii, cărora părinții poate nu le povestesc destul despre ce s-a întâmplat în anii groaznici ai comunismului. Unii oameni au amintiri idealizate despre acea perioadă și este important să vedem această expoziție ca să înțelegem ce s-a întâmplat în închisori, cu oamenii care au avut de suferit. Ne bucurăm că avem aici la Constanța un muzeu de istorie cu o asemenea expoziție”, spun unii vizitatori.
Expoziția a fost realizată și în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Constanța. Președintele asociației, Paul Andreescu, crede în viitorul democrației pentru tineri: ”Vor veni foarte mulți tineri, care se pregătesc în afară și care vin de la o vârstă fregedă cu izul și cu mentalitatea democrației așa cum trebuie ea percepută cu adevărat și ei vor gândi altfel. Ei vor scăpa probabil de aceste patimi și vor construi o Românie, la care noi visăm de 60 de ani”.
Vizitatorii pot vedea aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei dintre anii 1945-1989, cum arăta o celulă de la Jilava, imagini ale Gulagului comunist în Dobrogea și obiecte din viața cotidiană a vremii.
Muzeograful dr. Delia Roxana Cornea, specialist în istoria recentă a României, menționează că: ”Expoziția complexă cuprinde foarte multe artefacte, printre care, documentele de luare a prefecturii de către comuniști, din fondul Victor Dușa, primul prefect comunist al Constanței, bilete de eliberare, acte de deces, ultima bucată de pâine primită de Alexandru Mihalcea, la Gherla, medalii și costume de detenție sau școlare, ambalaje de produse din acea perioadă, diferite momente din istoria regiunii surprinse în fotografii și alte mărturii de epocă.”
Un material realizat de Carmen Secuiu