MUNCA la NEGRU, aspru pedepsită. Ce riscă patronii

Publicat de Arantxa Catană, 11 august 2017, 18:47
Articolul de lege care, teoretic, îi trimitea la pușcărie pe angajatorii prinși cu cinci muncitori fără forme legale de muncă a fost abrogat.
Autoritățile consideră că acesta nu a fost eficient, deoarece, în cei 6 ani de aplicare, nimeni nu a fost nici măcar trimis în judecată pentru această infracțiune.
Motivul: procurorii au considerat, de fiecare dată, că fapta nu reprezintă un pericol social ridicat.
În schimb, Executivul a introdus în Codul Muncii o nouă prevedere, care speră să îi sperie pe patronii necinstiți. Anume, la descoperirea unui angajat la negru, se suspendă activitatea punctului de lucru. În același timp, se aplică o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare caz.
„Atunci când inspectorii constată săvârșirea uneia dintre faptele privind munca nedeclarată, inspectorul de muncă dispune ca sancțiune complementară și sistarea activității locului de muncă organizat în care a fost descoperită munca nedeclarată. Această sistare se va desfășura conform procedurii, după consultarea prealabilă a sindicatelor și patronatelor”, a declarat pentru Radio Constanța Didina Mititelu, șef de serviciu la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța.
Legislația s-a înăsprit și, mai nou, prin muncă nedeclarată se înțelege și netrimiterea raportului de muncă în registrul eletronic al salariaților.
Activitatea la punctul de lucru se reia imediat ce patronii fac dovada că au remediat neregulile constatate.