Efectele scumpirii carburanților

Publicat de Arantxa Catană, 9 august 2017, 19:07
Carburanții ar urma să se scumpească de la 1 septembrie dacă va fi adoptat un proiect de modificare a Codului Fiscal.
Acesta prevede că accizele vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, fiind, de fapt, o revenire la ideea supraccizării de 7 eurocenți destinată construcției de autostrăzi.
Efectele în economia națională vor fi simțite în toate domeniile de activitate, este de părere Adriana Arghirescu, vicepreședintele pentru regiunea de Sud-Est a Uniunii Naționale Patronatul Român.
În plus, se pune problema contractelor care au fost deja negociate pentru următorii ani și care nu mai pot fi modificate.
„Suntem într-o piață în care toată lumea dorește reduceri de preț. Întotdeauna în negocierea cu clienții pe contractele tradiționale se încearcă o reducere de preț. Cum să acceptăm reducerea de preț și mărirea portofoliului de clienți în condițiile în care salariul minim pe economie crește permanent, în condițiile în care vin cu asemenea măsuri peste noapte care ne afectează costurile și care sigur va diminua profitul?! Pentru că noi nu putem să mergem în mijlocul anului să renegociem contractele care sunt pe un an, pe doi sau unele chiar pe trei ani“, a declarat pentru Radio Constanța vicepreședintele pentru regiunea de Sud-Est a Uniunii Naționale Patronatul Român, Adriana Arghirescu.
Acest lucru este cu atât mai grav în cazul proiectelor cu fonduri europene unde au fost deja bugetate costuri cu deplasările la valorile actuale ale prețurilor la carburanți, a mai afirmat Adriana Arghirescu.
Cu siguranță, cele mai afectat vor fi domeniul transporturilor de marfă și de persoane.
Ponderea tarifelor la combustibili reprezintă jumătate din totalul cheltuielilor, iar această creștere ar urma să ducă la scumpirea cu 20% a tarifelor practicate de firmele de transport, a spus Sorin Amarinei, reprezentantul regiunii de Sud-Est în cadrul Federației Operatorilor Români de Transport (FORT).
Acesta a mai precizat că, spre deosebire de alte țări europene, tarifele pentru trasnport în România sunt mult mai mici, în contextul în care carburnații vânduți în țara noastră sunt printre cei mai scumpi din Europa.
De fapt, proiectul de modificare a Codului fiscal prevede reintroducerea unei supraccize care a mai fost aplicată anul trecut și care a avut ca motivație susținerea financiară a lucrărilor de infrastructură, dar și promisiunea că o parte din această acciză se va reîntoarce în conturile trasportatorilor.
O altă nemulțumire a transportatorilor este legată încălcarea acestor promisiuni, a mai spus Sorin Amarinei.
„Supracciza de 7 eurocenți a avut ca principală motivație construcția de autostrăzi. Nimeni n-a venit să ne justifice un euro băgat din această taxă pentru construcția de autostrăzi. Dimpotrivă chiar, noi le-am spus de atunci celor din ministere că vor avea un recul al consumului și vor pierde mai mult, de fapt, făcând această supra-accizare. Așa s-a și întâmplat, consumul a scăzut peste tot pentru că multă lume preferă să alimenteze din țările vecine acolo de unde știu foarte clar că își primesc cota din acciză”, a declarat pentru Radio Constanța Sorin Amarinei.
Transportatorii amenință cu măsuri de protest în speranța că se va renunța la adoptarea acestui proiect de act normativ.
La nivelul Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) se discută despre mitinguri ample la București, dar și acțiuni la nivel local, așa cum s-a întâmplat în cazul RCA.