STEAG ROȘU, arborat pe plaje din sudul litoralului. Scăldatul este strict INTERZIS
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 7 august 2017, 11:44
Scăldatul în mare este interzis în tot sudul litoralului.
Furtuna de pe mare i-a făcut pe salvamari să arboreze steagul roşu în foişoare, care nu permite scăldatul.
Salvamarii îi atenţionează, din nou, pe turişti, să nu-şi pună viaţa în pericol, transformându-şi vacanţa într-o tragedie.
Aşa era să se întâmple în această dimineaţă, când un turist de 43 de ani a fost adus la mal de către salvamari, care-şi pun, la rândul lor viaţa în pericol, acţionând în condiţii vitrege.
„Dimineață, la ora 04:20, salvamarii mei au fost alarmați de către un agent de pază, care a solicitat o intervenție pentru aducerea la mal a unui turist din Hunedoara, de 43 de ani, cazat la un hotel din Saturn, care se afla agățat de o baliză. L-a apucat frica, a intrat în panică și a fost nevoie de intervenția salvamarilor. Deci noi nu avem acțiuni numai ziua, ci avem acțiuni și dimineața în zori, pe întuneric“, a declarat coordonatorul salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteș, pentru Radio Constanța.
Salvamarii atenţionează că în sudul litoralului, mai ales în Eforie Nord, se formează frecvent curenţi puternici, acolo fiind înregistrate şi cele mai multe cazuri de înec, în această vară.
Până acum 15 turişti au murit, după ce au ignorat avertismentele date de salvamari.
Şi în Mamaia salvamarii au arborat astăzi steagul galben, care înseamnă că scăldatul este permis doar înotătorilor experimentaţi.
Ei avertizează că, din cauza curenţilor, marea este periculoasă nu doar în larg, ci şi la mal, iar obiectele gonflabile nu le sunt deloc de ajutor turiştilor.
Înecul poate surveni chiar şi la câteva ore de la ieşirea din apă – atrag atenţia salvamarii.
Se întâmplă atunci când apa pătrunde în plămâni şi, deşi dacă persoana este scoasă din mare la timp şi pare că se simte bine, decesul poate surveni chiar şi la câteva ore.
„Indiferent că este adult sau copil, în momentul în care a intrat apa în plămâni trebuie neapărat luată legătura cu un medic pentru că poate să ajungă acasă și se poate îneca în pat. Se cheamă înecul uscat, iar medicii știu ce să facă să poată evita o astfel de situație“, atrage atenția coordonatorul salvamarilor din Constanța, Mamaia și Năvodari, Gabriel Culea.