TULCEA: Trei întreprinderi din China, interesate de construcția podului peste Dunăre
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 5 august 2017, 11:14
Trei întreprinderi din Republica Populară China sunt interesate de construcția podului peste Dunăre, se arată într-un comunicat de presă făcut public de Consiliul Județean (CJ) pe pagina proprie de internet, în urma unei întâlniri între președintele CJ, Horia Teodorescu și ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong.
„Un punct de interes l-a constituit construcția podului peste Dunăre din zona Brăila. Excelența Sa (ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, n.red.) a confirmat că nu mai puțin de 3 întreprinderi chineze cu experiență și-au exprimat dorința să participe la licitația pentru atribuirea lucrărilor de realizare a podului“, se menționează în comunicatul de presă al CJ.
Discuțiile purtate de cei doi oficiali au pus accent pe proiectele comune care s-ar putea dezvolta. Printre acestea se află înființarea unor grupe de studiu a limbii chineze la Tulcea, precum și realizarea în luna septembrie la Tulcea a unei expoziții de pictură și caligrafie tradițională, coordonată de Federația Cercurilor de Literatură și Artă din Suzhou.
„Sunt extrem de emoționat să revin la Tulcea, printre prieteni. Relația de prietenie dintre Tulcea și Suzhou este un adevărat exemplu pentru cooperarea româno-chineză și vom susține dezvoltarea acestei relații în domeniul economic“, a declarat ambasadorul Chinei în România, potrivit comunicatului menționat.
La rândul lui, președintele CJ a amintit acțiunile comune realizate în ultima perioadă și și-a exprimat încrederea în dezvoltarea relațiilor de colaborare. „La mijlocul lunii septembrie, așteptăm la Tulcea o delegație condusă de dl. Chen Xiongwei, vicepreședinte al Conferinței Consultative Politice din Suzhou,care va viza identificarea unor modalități concrete de cooperare în domeniul agricol“, a menționat președintele Teodorescu.
Județul Tulcea, România, și regiunea Suzhou, China, au stabilit relații de înfrățire prin protocolul semnat la data de 20 septembrie 1995, în baza căruia cele două unități administrativ-teritoriale au convenit să întărească schimburile reciproce și prietenia dintre cele două state, prin promovarea în comun a schimburilor economice și comerciale și prin dezvoltarea relațiilor de cooperare în domeniile știință, tehnologie, cultură, sport, sănătate și învățământ. În cadrul acestei cooperări, la Tulcea au avut loc schimburi de experiență în domeniul sănătății, în administrația publică, s-au realizat expoziții de fotografie, de mătăsuri, precum și un centru de sănătate care le oferă tulcenilor posibilitatea de a se trata după metode tradiționale chinezești.
Podul suspendat peste Dunăre, obiectiv a cărui realizare este promisă de autorități de foarte mulți ani, ar urma să scurteze drumul dintre Dobrogea și Moldova. Obiectivul este cuprins în Master Planul General de Transport al României și face parte din categoria proiectelor de tip ITI (Investiții Teritoriale Integrate), finanțabile din POIM 2014 — 2020, Axa Prioritara 2 „Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient”.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a anunțat în urmă cu aproape o lună lansarea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre de Guvern privind indicatorii tehnico-economici ai investiției care va lega județele Tulcea și Brăila.