Anul Ovidius | După 2000 de ani, poetul „Tristelor“ și „Ponticelor“ revine, în carne și oase, în cetatea de exil, la Tomis
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 3 august 2017, 07:26
După două milenii, poetul Ovidius se reîntoarce la Constanța. Nu doar prin poezie sau lucrări de artă, ci în carne și oase. Un actor de la malul mării îl va înfățișa în ceremonia de deschidere a unei manifestări culturale de excepție. În luna septembrie, Muzeul de Artă din Constanța va găzdui o expoziție internațională cu lucrări de grafică semnate de artiști veniți din toate țările prin care a trecut poetul latin până să fie exilat la Tomis. Detalii despre „Drumul Exilului” prin artă în reportajul următor.
Expoziția internațională dedicată poetului Ovidius ajunge la Constanța în luna septembrie, dar mai întâi ea va poposi în Mangalia, peste doar 2 săptămâni. Vorbim despre o expoziție ce cuprinde 63 de lucrări de grafică semnate de artiști născuți și consacrați în țările pe care poetul „Tristelor“ și „Ponticelor“ le-a colindat. Expoziția se oprește la Constanța, în locul de exil al lui Ovidius. Directorul Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu ne spune că evenimentul va plasa Constanța pe harta orașelor culturale ale Europei.
„Expoziția internațională «Drumul Exilului» pe care Muzeul de Artă Constanța a organizat-o și a itinerat-o pe traseele cele mai importante ale acestui drum și acestea au fost: Sulmona – sigur, este localitatea de naștere a lui Ovidius – Roma, apoi am fost la Brindisi, unde ulterior expoziția a fost deschisă la Corint, la Mesembria, Nesebarul de astăzi, la Dyonisopolis, Balcicul de astăzi, în sfârșit ajunge pe teritoriul României și va fi deschisă peste câteva zile la Callatis, în Mangalia, urmând ca apoi, la începutul lunii septembrie, să fie deschisă la Constanța“, ne-a spus dr. Doina Păuleanu, unul dintre cei mai fini cunoscători ai patrimoniului cultural românesc și nu numai.
Organizatorii evenimentului cultural au pregătit și o intrare triumfală a poetului Ovidius la Constanța, orașul de surghiun. Ne vom întoarce în urmă cu 2000 de ani, în atmosfera cetății Tomis. La bază va fi un scenariu veridic, presărat cu detalii furnizate de arheologi.
„La Constanța va sosi și Ovidius, însoțit de legionari, îl vor aștepta oficialitățile. Va fi un spectacol pe care îl organizăm, am câștigat un proiect în acest sens și încep deja pregătirile pentru spectacol, astfel încât Ovidius va descinde în muzeu la începutul lunii septembrie“, a mai divulgat directorul Muzeului de Artă din Constanța.
Prima expoziție din Drumul exilului a fost găzduită în luna mai, în Italia.
Un material realizat de Silvia PASCALE