România în atenția OMS. Avem un sfert de milion de copii expuși îmbolnăvirii cu rujeolă și poliomielită
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 27 iulie 2017, 08:33
Numărul mare de cazuri de rujeolă şi decese cauzate de această maladie a făcut ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să includă România între cele cinci ţări care, la un loc, totalizează peste 80% din numărul de îmbolnăviri de la nivel global.
Conform unei statistici a Guvernului, în ţara noastră, sunt, la ora actuală, aproximativ 260.000 de copii nevaccinaţi împotriva rujeolei şi poliomielitei.
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, Sandra Alexiu, a subliniat că principala condiţie pentru ca ţara noastră să aibă o rată ridicată a vaccinărilor este ca substanţele de imunizare să nu lipsească de pe piaţă.
„Ar trebui să nu lipsească niciodată vaccin. Sincopa nu s-a terminat. Noi nu avem acum siguranța că vom avea vaccin. Sigur, în momentul acesta există vaccin, dar nu avem alte vaccinuri. Lipsește vaccinul tetravalent, nu avem cu ce vaccina copiii de 14 ani. Nu avem cu ce vaccina gravidele, nu avem cu ce vaccina plăgi. Dacă am avea această continuitate, ar fi mult mai simplu pentru noi să putem desfășura activitatea de vaccinare curentă. La ora actuală noi trebuie să gândim schemă de recuperare pentru fiecare caz în parte, o schemă personalizată, pentru că o vreme a lipsit un vaccin, o vreme a lipsit altul“, afirmă Sandra Alexiu.
Guvernul va dezbate, în primă lectură, în şedinţa de astăzi, un proiect de lege privind vaccinarea care conţine responsabilităţi pentru Ministerrul Sănătăţii, medici, dar şi pentru părinţi, a precizat ministrul Florian Bodog.