Exercițiul militar Saber Guardian 2017 s-a încheiat
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 iulie 2017, 10:37
Saber Guardian 2017 (SG17), cel mai mare exercițiu militar desfășurat în regiunea țării noastre, la care au participat peste 25.000 de militari din 22 de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice, a ajuns la final.
Potrivit unui comunicat al MApN, SG17 a fost o desfășurare de forțe impresionantă, pe teritoriul României, Bulgariei și Ungariei, după un scenariu fictiv în care cei peste 25.000 de militari, cu peste 3.000 de mijloace tehnice, dintre care 90 de aeronave de luptă și transport, au desfășurat acțiuni militare pentru eliberarea unei porțiuni a teritoriului ocupate de o forță ostilă.
„SG17 a demonstrat capacitatea de reacție și descurajare a țărilor aliate și partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forței. Doar pe teritoriul României, aproximativ 70 de garnituri de tren, peste 400 de convoaie auto, aproximativ 50 de curse aeriene și o navă de transport maritim au adunat această forță impresionantă, fiind desfășurate exerciții în peste 20 de poligoane, centre de instruire, dar și în raioane de dislocare”, se mai arată în comunicat.
Pe timpul exercițiului, militarii au executat o gamă largă de acțiuni în context multinațional, interarme și întrunit: asalt aerian, marșuri tactice, forțare cursuri de apă, conducerea focului, manevre și trageri reale cu tehnica tuturor categoriilor de forțe, evacuare medicală și tratamentul răniților.
Pentru desfășurarea impecabilă a tuturor acestor manevre de personal, echipamente și muniții din diverse țări, a exercițiilor cu trageri de luptă și a celorlalte secvențe, structuri din Statul Major General au coordonat activitățile de țară gazdă.
Comandamentul Forțelor Întrunite a coordonat activitățile tuturor structurilor naționale, aliate și partenere participante la exercițiu, pe teritoriul național, din Punctul de Comandă Înaintat, dispus în garnizoana ”Mihail Kogălniceanu”.
”Sarcina principală a fost de a sincroniza desfășurarea exercițiilor naționale integrate și asociate exercițiului SG17 al Comandamentului Forțelor Terestre americane din Europa USAREUR, pentru aceasta fiind în permanență conectat cu Punctul de Comandă al Diviziei Multinaționale din Novo Selo, Bulgaria”, precizează MApN.
Totodată, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul Logistic Întrunit au sprijinit, pe linie de specialitate, desfășurarea acțiunilor militare.
Din partea Armatei României au participat la exercițiu aproximativ 8.000 de militari din forțele terestre cu 1.000 de mijloace tehnice, peste 1.000 de militari de la forțele aeriene cu peste 40 de aeronave și aproape 800 de militari de la forțele navale, cu 10 nave de luptă și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre.
Una dintre cele mai complexe operațiuni a fost forțarea fluviului Dunărea, unde aproximativ 1.600 de militari cu peste 400 de mijloace tehnice au traversat în contact cu inamicul cursul de apă sprijiniți de aeronave și nave fluviale.
Pentru prima dată într-un exercițiu militar major desfășurat în România s-a exersat, într-un scenariu apropiat de realitate, modul de transport și tratament în cazul răniților, prin desfășurarea a trei spitale militare NATO ROL 2 (Spitalul de campanie 212 al SUA, Formațiunea Medicală ROL 2 a Armatei României și Formațiunea Medicală Balcanică), operațiune coordonată la nivel național de Direcția Medicală.
Pentru asigurarea transparenței, în perioada 12 — 18 iulie, 25 de delegați din 13 țări membre OSCE au desfășurat în România activități de observare a exercițiului multinațional SG17. Delegații au avut posibilitatea să urmărească, la sol și din elicopter, zonele de desfășurare a diferitelor secvențe, dimensiunea și dispunerea trupelor din teren.
Activitatea de observare a fost organizată în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011 privind unele măsuri de creștere a încrederii și securității în spațiul OSCE, Capitolul VI — Observarea anumitor activități militare.
Sursa – agerpres.ro