Comandantul trupelor americane în Europa: „România are nevoie de rachete Patriot ca o asigurare pentru menținerea securității în zona Mării Negre“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 20 iulie 2017, 09:01 / actualizat: 20 iulie 2017, 21:33
Poligonul militar de la Capu Midia s-a transformat miercuri într-un adevărat câmp de luptă unde au avut loc trageri cu rachete cu rază scurtă şi medie de acțiune. S-au folosit sisteme de provenienţă americană de tip Avengers, aduse de militarii armatei SUA prezenţi în cadrul exerciţiului multinaţional Saber Guardian 17 şi sistemul Hawk aflat în dotarea Brigăzii 1 Rachete „General Nicolae Dăscălescu“ din Bucureşti.
Militarii români şi americani s-au reunit în poligonul din apropiere de Corbu în cadrul aplicaţiei Tobruq Legacy 2017 pentru a-şi testa şi consolida încă o dată capacitatea de cooperare şi interoperabilitate în caz de război.
Desfăşurat în sprijin pentru Saber Guardian 17, Exerciţiul Tobruq Legacy 2017 are loc simultan în trei ţări: România, Cehia şi Lituania și reunește aproximativ 1.600 de militari NATO din 16 ţări. Dintre aceştia 250 sunt români. La noi în ţară, Tobruq Legacy 2017 a început pe 12 iulie şi se încheie pe 22 iulie, desfăşurându-se în baza militară de la Mihail Kogălniceanu şi în Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer din Capu Midia, dar și în poligonul de la Babadag.
În cadrul secvenţei desfăşurate miercuri la Capu Midia, Forțele Aeriene Române au participat cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie medie Hawk, Statele Unite ale Americii cu sisteme de rachete Patriot și Avenger, Slovenia cu sisteme de rachete SA-24, iar Forțele Terestre Române cu sisteme de apărare antiaeriană SA-6 și Gepard.
„Sistemele pe care le-aţi putut vedea în poligon au performanţe deosebite, dar şi anumite limitări. Fiecare sistem are posibilităţi maxime pentru o anumită ţintă. După cum bine se ştie, în lume, la ora actuală există ameninţări aeriene de o gamă foarte largă, de la rachete balistice, rachete de croazieră, aeronave cu destinaţii şi posibilităţi diferite. Discutăm despre drone foarte mici şi foarte ieftine care pot pune probleme unui apărător antiaerian. Noi căutăm în permanenţă soluţii pentru a combate oricare tip de ameninţare“, a declarat comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol – Aer „G-ral Nicolae Dăscălescu“, colonel Claudiu Hermeniuc.
Desfăşurarea de forţe din poligonul de la Capu Midia a fost supravegheată de însuşi comandantul trupelor americane în Europa, generalul locotenent Ben Hodges.
„Acest exercițiu este despre sisteme de apărare cu rază scurtă de acțiune. Exersăm modul în care putem proteja populația și obiective strategice importante de atacuri cu rachete sau cu drone. Din ce am văzut în Ucraina şi în Siria, Federația Rusă a dezvoltat o strategie foarte bună de a folosi drone care pot direcționa obuze de artilerie sau alte proiectile grele asupra unor forțe nebeligerante, așa că apare nevoia de a ne autoapăra în fața unei astfel de amenințări“, a explicat generalul Ben Hodges desfăşurarea evenimentelor de miercuri de la Capu Midia.
Şeful tuturor militarilor americani din Europa a mai specificat şi că ceea ce s-a putut vedea miercuri în apropiere de Corbu „este o combinație de rachete, armament și alte mijloace. Din acest motiv, ceea ce am pus în aplicare aici este dificil, nu e o situație desprinsă dintr-un joc video. Este foarte greu de doborât o țintă care nu vrea să fie atinsă, motiv pentru care trebuie să ne antrenăm constant“.
Ben Hodges a explicat intensificarea exerciţiilor militare comune în cadrul NATO pe flancul estic spunând că doar aşa, prin simulări ale unor contexte reale, armata poate fi pregătită să intervină eficient în cazul unui eventual război în regiune.Generalul american s-a referit cu specificitate la ameninţările venite din partea Rusiei şi a ţinut să sublinieze cât de importantă a devenit poziţionarea geostrategică a României după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă. Hodges a arătat că prin această mutare neloială, dar şi prin anexarea provinciei Abhazia din Georgia, Rusia şi-a mutat graniţa mai aproape de NATO. Din acest motiv, România devine un actor crucial în zona Mării Negre. Tot în acest context, generalul Ben Hodges a vorbit despre necesitatea armatei române de a fi dotată cu sisteme avansate de apărare antiaeriană de tip Patriot, ce pot face faţă cu brio atacurilor cu rachete balistice.
„Gândiţi-vă la el ca la o asigurare. Chiar dacă acum nu consideraţi că aveţi nevoie de el, este util de avut în cazul unui accident. A deţine un sistem de rachete Patriot este important pentru că el combate rachetele cu rază lungă de acţiune. Vorbim aici despre armament greu care poate distruge un oraş, un port ori care poate nimici o bază aeriană. Aşadar, aveţi nevoie de rachete Patriot pentru acest tip de apărare, în niciun caz pentru ţinte de dimensiuni reduse precum dronele. Sigur, Patriot este un sistem voluminos şi scump, însă este crucial pentru apărare. În România rachetele Patriot ar putea fi folosite pentru a apăra oraşe mari precum Bucureşti, Constanţa, baze militare sau orice alte aşezări populate“, este de părere generalul locotenent Ben Hodges.
Exerciţiul desfăşurat miercuri la Capu Midia, în judeţul Constanţa, a inclus şi o componentă de apărare contra unor atacuri cu drone. O ameninţare în continuă creştere, spun oficialii militarii români şi străini. Totuşi, „în mod normal nu am folosi o rachetă Patriot pentru a doborî o dronă. Sistemul Patriot este conceput pentru a combate atacuri aeriene cu rachete. Împotriva dronelor folosim mai degrabă un scut cinetic sau alt tip de armă. De asemenea, aş prefera să nu utilizez nici o rachetă Avenger pentru a doborî o dronă, decât dacă asta e unica opţiune“, a mai arătat generalul Ben Hodges.
În prezent, România deţine sisteme de rachete Hawk cu rază medie de acţiune şi sisteme de proveninţă sovietică, de tip Volkov, cu rază medie şi lungă de acţiune.
„Hawk este un sistem foarte bun pentru a combate aeronavele şi alte tipuri de aparate de zbor“, afirmă colonelul Claudiu Hermeniuc.
Cele două sisteme, Hawk şi Volkov – spun militarii Brigăzii 1 Rachete „General Nicolae Dăscălescu“ din Bucureşti – sunt concepute pentru a lucra împreună. În acest context, achiziţia de baterii Patriot vine ca o completare firească a arsenalului. „Sistemul Hawk este unul foarte bun . Se află în uz de multă vreme şi este foarte eficient. Totuşi, adversarii noştri lucrează în permanenţă pentru a dezvolta noi tehnologii care să învingă sistemele de care noi dispunem. Este o competiţie constantă. (…) Trebuie să privim apărarea antiaeriană pe nivele. Astfel avem raza scurtă de acţiune, rază medie şi rază lungă de acţiune. Iar un inamic va căuta întotdeauna să vă distrugă sistemul de aerian de apărare. Pentru asta este nevoie de aceste nivele. Trebuie luat în calcul faptul că în timpul unui conflict se pot pierde resurse, astfel nu cred că rachetele Patriot vor veni să înlocuiască sistemul Volkov, ci vor fi o completare, o upgradare“, consideră generalul Ben Hodges.
Întrebat de jurnalişti dacă prin poziţia sa geografică România poate constitui o ţintă predilectă pentru armata lui Vladimir Putin, Hodges a răspuns concis: „Dacă România este o ţintă, NATO este o ţintă“.
Oficialul militar de rang înalt a mai precizat că nu putem ignora retorica de până acum a Rusiei, inclusiv afirmaţiile potrivit cărora dacă România devine gazdă a scutului american antirachetă din Europa se transformă automat în ţintă nucleară pentru Rusia. Ben Hodges a subliniat că agresivitatea Federaţiei Ruse faţă de statele baltice şi faţă de teritorii ale unor state partenere NATO din regiunea Mării Negre sunt elementele care determină intensificare exerciţiilor militare în zonă, iar acestea, coroborate cu investiţii în dotări pentru armată nu ar face decât să descurajeze avântul incisiv al Rusiei.
„Cel mai bun mod de a preveni un război este să te pregăteşti pentru război“, a afirmat Hodges.
Un material realizat de Cristina SÎMBETEANU