Raed Arafat la Saber Guardian 17: „Este excelent modul în care reacționează spitalul militar românesc“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 17 iulie 2017, 08:43
Zeci de militari NATO din mai multe state au pus ieri în aplicare o amplă demonstraţie de evacuare medicală, în cazul unui eveniment cu victime în masă. Secvenţa a făcut parte din scenariul celui mai mare exerciţiu militar NATO de anul acesta, Saber Guardian, ce se desfăşoară până pe 22 iulie.
Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, şeful Statului major al Forţelor Navale, Alexandru Mîrşu, şi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, s-au aflat în baza militară de la Kogălniceanu, unde a avut loc Ziua Distinşilor Vizitatori.
În scenariul acţiunilor de luptă, soldaţii răniţi au fost triaţi şi evacuaţi la spitalele militare instalate la Mihail Kogălniceanu.
Secretarul de stat Raed Arafat a fost impresionat de desfăşurarea exerciţiului.
„Este excelent pot să spun, după modul în care reacționează spitalul militar românesc, spitalul militar american, spitalul multinațional în care sunt mai multe națiuni care lucrează împreună. Conceptele sunt conceptele pe care și noi le știm, se aplică și pe timp de pace și pe timp de război. Există triajul. Bineînțeles sunt tratați întâi pacienții în stare mai gravă și care au șanse mai mari de supraviețuire, după asta se evacuează spre spitale mai avansate. Rolul acestor spitale (n.red. de campanie) este să facă acest damage control adică să oprească orice proces care poate să ducă la decesul pacientului sau la agravarea stării lui, iar apoi să-l evacueze către un spital mai avansat“, a explicat secretarul de stat în MAI, dr. Raed Arafat.
Cu acelaşi prilej, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a spus că va vizita toate unităţile militare din ţară şi că vor fi alocate resurse în funcţie de priorităţi.
„Preocuparea mea majoră este aceea de a găsi cele mai bune soluții, în așa fel încât achizițiile de tehnică militară, să se poată face într-un termen cât mai scurt și cei 2% care sunt alocați prin bugetul național să nu rămână doar o cifră scrisă într-un buget. Pentru mine Constanța este importantă, pentru că aici sunt unități militare de importanță deosebită și pe zona navală, dar și aeroportul Mihail Kogălniceanu. Avem nevoie de 10-15 ani să putem ajunge la capabilitățile pe care ni le dorim. Vom aloca resursele ținând cont de priorități“, a declarat ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu.
Astăzi, în Baza Aeriană din Mihail Kogălniceanu se va desfăşura ceremonia de inaugurare a unor proiecte de infrastructură cu finanţare americană.
Cele 10 proiecte finalizate, sau în curs de finalizare, cu o valoare de 4,6 milioane de dolari, sunt finanţate prin fondurile Iniţiativei de Reasigurare Europeană.
Noile construcţii includ facilităţi de mentenanţă pentru avioane, depozite de echipamente, un parc auto, o staţie de spălare auto şi mai multe săli de cursuri.