FOTO și Video HALUCINANTE: Rață cu pene găsită în congelatorul bucătăriei unei terase din MAMAIA!
Publicat de , 13 iulie 2017, 07:36 / actualizat: 13 iulie 2017, 9:46
O nouă descindere a comisarilor de la Protecția Consumatorului, care face parte din controalele tematice organizate în cadrul Comandamentului Litoral 2017, scoate la iveală noi orori la care sunt supuși, fără voia lor, turiștii și constănțenii, deopotrivă, de către unii patroni de terase, puși pe căpătuială. Aceștia nu dau doi bani pe sănătatea clientului și vând produse expirate sau care conțin substanțe neconforme cu normele de sanitar-veterinare și de sănătate publică. Iată câteva exemple halucinante, exact așa cum le-au catalogat comisarii OPC, în urma unor controale efectuate la terase din centrul stațiunii Mamaia, în zona Cazino. Precizăm că la acțiune a participat inclusiv directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Paul Anghel.
Concentrate de suc expirate de un an, mizerie de nedescris, carne expirată, materie primă depozitată în condiții cel puțin insalubre mâncare gătită de câteva zile și pusă la frigider pentru a fi reîncălzită și servită pe post de produs proaspăt, produse care conțin substanțe periculoase (spre exemplu, E133) și, cireașa de pe tort: o rață care nu fusese nici măcar jumulită de pene, depozitată în congelator, alături de alte produse folosite ca materie primă la prepararea mâncării!
Printre terasele controlate de comisarii OPC se numără Balans și Azzuro. În ambele cazuri, autoritățile au emis ordine de încetare a activității pentru șase luni. Cuantumul amenzilor va fi stabilit ulterior, după încheierea proceselor verbale.
Comisarii OPC spun că la una dintre aceste locații se oferă mostre gratuit din aceste concentrate de suc, în principal copiilor, angajații îndemnând părinții să cumpere un produs fresh natural. În depozit, însă, cei de la OPC nu au găsit nici urmă de fructe, ci doar bidoane foarte vechi, unele expirate de câteva luni, cu siropuri concentrat cu diverse arome și culori.
Aditivul alimentar aflat in compoziția siropului, E133, este un aditiv alimentar periculos, care este interzis în peste 10 tari din Uniunea Europeană. Doza maxima admisă a fost scăzută treptat de la 12,5 mg/kg corp în 1975 la 10 mg în 1985, iar în 2010 la 6 mg. Această scădere s-a datorat noilor studii, care au avut ca scop determinarea efectelor E133 asupra organismului. Albastru briliant devine foarte periculos atunci când este expus la temperaturi ridicate, producând gaze toxice. POATE AFECTA NEGATIV ATENȚIA ȘI ACTIVITATEA COPIILOR, fapt care trebuie adus la cunoștința părinților la locul de comercializare, mai spun comisarii ANPC.
Pe lângă amenda de 13.000 lei, punctul de lucru a fost sancționat complementar cu oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea abaterilor constatate.