Aveți dubii în privința calității apei mării? Iată ce spun specialiștii în sănătate publică
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 11 iulie 2017, 09:07
Apa mării este permanent monitorizată de autorităţi, de la Năvodari până la Vama Veche.
50 de puncte de recoltare a apei există pe litoral, inclusiv la Vadu şi Corbu, în zone considerate sălbatice.
Turiştii, care au ajuns pe litoral, nu se plâng de calitatea apei mării, dimpotrivă, au numai cuvinte de laudă.
„Foarte bună. Caldă, curată, îngrijită și zona“, afirmă un turist venitîn vacanță la Mamaia, unde spune el, comparativ cu alte țări, marea este deosebit de frumoasă.
„Fiind apa sărată sigur că este bună. Mai ales pentru copii, aerul și apa sărată ajută la combaterea bronșitei și pentru curățarea căilor respiratorii“, este de părere un alt turist.
Şi apa de îmbăiere din piscine este verificată de către inspectorii DSP, iar până acum rezultatele au fost bune, spune medicul şef al compartimentului de igienă a mediului, Luiza Căruceru.
„În cele mai multe recolte s-au respectat valorile de referință care sunt mai exigente și mai greu de îndeplinit. La două recolte au existat și valori puțin depășite pentru valorile de referință, dar respectând valorile obligatorii. Se controlează doi parametri microbiologici eșerichira coli și enterococul. Avem 40 de piscine în total pe tot litoralul în monitorizare, tot la două săptămâni se efectuează monitorizarea, se recoltează apă, se fac analizele și se transmit rezultatele. La piscine, până acum, rezultatele au fost bune în toate cazurile“, dă asigurări medicul Luiza Căruceru.
Şi apa din zonele special amenajate din judeţul Tulcea este excelentă pentru îmbăiere – confirmă şeful DSP Tulcea, Mihaela Nicolau.
Autorităţile le recomandă turiştilor să evite îmbăierea în locurile neamenajate din lacurile şi canalele din Deltă.
Igiena mediului şi calitatea apei şi aerului reprezintă tema acestei săptămâni, la Radio Constanţa.