TULCEA: Munca la negru rămâne la aceleaşi cote. Cum evită patronii amenzile și dările la stat

Publicat de Arantxa Catană, 8 iulie 2017, 19:24
Numărul contractelor de muncă a crescut constant la Tulcea în ultimul an însă şi munca la negru se menţine la aceleaşi cote.
Unul dintre motive este acela că firmele noi riscă foarte mult şi folosesc personal fără contract de muncă.
„Nu ne putem compara cu alte județe, dacă noi anul trecut am avut de exemplu 227 de oameni la negru, sunt alte județe unde au 1.000 de oameni. Ideea este că acest număr nu scade în condițiile în care numărul contractelor de muncă este în creștere. Apar firme noi și încearcă să nu plătească dările către stat – până când sunt depistați”, a declarat șeful ITM Tulcea, Ali Izet.
În unele domenii de activitate a fost găsită şi o nouă abordare a patronilor pentru a evita dările la stat şi amenzile pentru muncă la negru.
„Avem ospătari cu două ore, vânzători cu contract pe două ore – este o metodă. Nu se mai poate aplica amenda de 10.000, se intră pe o amendă pe timpul de lucru, de 1.500 de lei și probabil că și-o asumă. Marea noastră problemă este – de unde apar acești bani negri, pentru că angajatorul îi plătește. Pentru noi este clar. Nimeni nu lucrează 16 ore dacă nu este plătit; ok el este plătit două ore, dar trebuie să îi dea și diferența, de unde îi dă acea diferență nu știu”, a completat şeful ITM Tulcea.
În acelaşi timp, marii angajatori se plâng că nu găsesc forţă de muncă.
Şantierul naval Tulcea are nevoie de peste 3.000 de oameni pentru a onora comenzile pentru următorii ani.
De muncitori va avea nevoie şi combinatul Feral, care va reporni în două luni, spune liderul Cartel Alfa Tulcea, Petruş Solomencu.