Situație ALARMANTĂ pe LITORAL: 22 de delfini eşuați, într-o singură lună

Publicat de Arantxa Catană, 6 iulie 2017, 19:47
Luna iunie a fost o luna foarte aglomerată pentru specialiştii ONG Mare Nostrum, în ceea ce priveşte activităţile derulate în cadrul proiectului „Creşterea capacităţii regionale pentru dezvoltarea de studii de abundenţă şi distribuţie a cetaceelor”.
Specialiştii ONG Mare Nostrum au intervenit în 22 de cazuri de delfini eşuați şi au desfăşurat campanii de informare, instruire, precum şi expediţii acvatice privind monitorizarea cetaceelor.
Cazurile au fost semnalate la numărul de urgenţă 0763255731 sau la dispeceratul ABADL şi ISU.
„De când a început perioada de prohibiţie pentru calcani, numărul de cazuri de delfini eşuaţi a crescut. Majoritatea exemplarelor au murit în urma prinderii în plasele de pescuit, foarte puţine cazuri au fost identificate cu urme de lovire, probleme la naştere sau parazitate excesiv. De asemenea, tot în această lună, am înregistrat şi primul caz de eșuare în masă, cu 8 exemplare găsite pe o plajă din Năvodari, pe o distanţă mai mică de 800 m. În mod evident, plasele pescăreşti nu sunt singurele vinovate de eşuarea delfinilior, de aceea noi facem eforturi pentru a vedea ce alte cauze ar mai putea să ducă la decimarea speciilor de delfini din Marea Neagă”, spune Marian Paiu, coordonator proiect ONG Mare Nostrum.
La capitolul expediţii terestre, au fost realizate două astfel de acţiuni, încheiate cu identificarea unui singur cetaceu eşuat, în zona de Nord (Vadu), o femelă gestantă aparţinând speciei Delphinus delphis ponticus. De asemenea, echipa ONG Mare Nostrum a instruit echipele operative ale serviciului SGA din cadrul Administraţiei Bazinale de Ape – Dobrogea Litoral, pentru că aceştia să ştie cum să acţioneze în momentul în care descoperă delfini eşuaţi pe plajă.
Şi pentru că problematica delfinilor eşuaţi este una din ce în ce mai acută, echipa ONG Mare Nostrum, împreună cu voluntarii au realizat o sesiune de informare pe plajele litorale cu privire la existenţa celor trei specii de cetacee din Marea Neagră.
„În fiecare zi, primim cel puţin o sesizare de la constănţeni privind cazuri de delfini eşuaţi. Uneori, facem faţă cu foarte mare greutate tuturor solicitărilor zilnice, pentru că plecăm de la un caz şi ne ducem spre altul. Pe lângă constatare, prelevăm şi probe, astfel încât să aflăm cauzele morţii acestora”, completează Marian Paiu.
În luna iunie, au fost finalizate şi activităţile pentru membri reţelei de observatori voluntari din cadrul instituţiilor de învăţământ. Trebuie să le mulţumim celor peste 800 de elevi şi profesori care pe toată durata anului şcolar şi-au îndeplinit cu succes misiunea de a monitoriza sectorul de plajă ce le-a fost desemnat, chiar dacă vremea le-a fost potrivnică.