Ziua Internaţională a Medicului de Familie: Numărul celor care lucrează în domeniu este în continuă scădere

Publicat de Arantxa Catană, 4 iulie 2017, 15:44
Semnal de alarmă, de Ziua Internaţională a Medicului de Familie.
Numărul celor care lucrează în acest domeniu este în continuă scădere, ajungând în prezent la aproximativ 11.000.
Evaluările pe care le fac medicii de familie, depistarea precoce a riscului sau a bolii, precum şi trimiterile către specialişti, stau la baza legăturii pacienţilor cu sistemul de sănătate.
Medicii de familie cred că autorităţile ar trebui să vină cu măsuri care să le uşureze activitatea şi care să îi stimuleze să rămână în România, contribuind astfel la creşterea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a populaţiei.
„Este unica rețea strategică în sistemul public de sănătate care oferă servicii medicale în aproape toate zonele țării. Trebuie să valorizăm medicina de familie în folosul populației. Avem nevoie să tratăm boala în momentele în care aceasta poate fi vindecată, în stadiile precoce, avem nevoie să prevenim boala și toate aceste lucruri nu se pot realiza fără o educație serioasă a populației și fără implicarea medicilor de familie. Eu cred că un sistem medical echilibrat este singura șansă pe care o are această populație deja îmbătrânită și deja măcinată de mult prea multe boli cronice”, a declarat pentru Radio Constanța dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei de Medicină a Familiei.
În Dobrogea, judeţul Tulcea se confruntă cu o criză a medicilor de familie, doar 94 de doctori asigurând asistenţa unei populaţii de peste 245.000 de locuitori.
Cea mai gravă situaţie este în localităţile izolate ale Deltei.
Chiar dacă au facilităţi financiare, cum este sporul de izolare de 200% ori locuinţe de serviciu, medicii nu se înghesuie să vină în judeţ.