TULCEA: Județul cu cea mai ridicată rată a mortalității infantile. Aparatură medicală pentru prematuri
Publicat de , 23 iunie 2017, 14:40
Salvați Copiii România a dotat Spitalul Județean de Urgență Tulcea cu aparatură medicală în valoare de 28.500 de euro, necesară salvării prematurilor.
Spitalul Județean de Urgență Tulcea, județ cu cea mai ridicată rată a mortalității infantile din România, de 15,3 la mia de copii născuți vii, față de 8 media pe țară, în 2015, a fost dotat, vineri, cu un ventilator de suport respirator, în valoare de 17.500 euro și un incubator performant de terapie intensivă, în valoare de 11.000 de euro, se arată într-un comunicat de presă.
Este cea de-a doua dotare pe care organizația o face în această unitate medicală, unde, în 2016, nou-născuții prematuri au primit o șansă în plus la viață, medicilor punându-li-se la dispoziție un incubator de transport, în valoare de 9.600 de euro. Dintre cele 1.257 de nașteri care au avut loc în 2016 la Spitalul Județean de Urgență Tulcea, 143 au avut nevoie de îngrijire specială, fiind nașteri premature.
‘Organizația Salvați Copiii continuă, cu perseverență, programul de sprijinire a maternităților. Am văzut cu ochii noștri cum un incubator face diferența reală dintre moarte și viață și cum dotarea unei maternități scade considerabil rata mortalității infantile. Prematurii supraviețuiesc și cresc mari, dacă medicii sunt ajutați să le asigure toată asistența medicală necesară’, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România — 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
Doctorul Roxana Bibic, șeful Secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea, a explicat că salvarea prematurilor este scopul imediat, dar că lupta medicilor și a acestor copii continuă: ‘Primele minute, primul minut chiar, sunt esențiale atunci când vorbim despre supraviețuire. După acest moment, însă, urmează o luptă pentru viață, pentru ca prematurul să se dezvolte și să se recupereze integral, iar aparatura medicală pe care o are o maternitate înclină balanța spre viață. Un incubator perfomant este o șansă la viață, în cel mai propriu mod’.
Demersul Organizației Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în ultimii ani, rata mortalității infantile a scăzut. Astfel, în 2010, la startul programului Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile, România înregistra o rată a mortalității infantile de 10,1 la mia de copii născuți vii. În doar cinci ani, țara noastră a coborât până la o rată de de 8 la 1000 de nou-născuți vii, în 2015.
Amalia Năstase, ambasador al Salvați Copiii, a subliniat importanța intervenției medicale adecvate și imediate în salvarea și apoi îngrijirea prematurilor: ‘Copiii care vin pe lume înainte de termen sunt mai vulnerabili, au încă nevoie de sprijin pentru a înfrunta mediul extern, dar ei luptă. Medicul și prematurul sunt o echipă și tot ce îi trebuie acestei echipe a vieții pentru a câștiga este o maternitate în care aparatura medicală să nu fie o promisiune, ci un fapt real. Rămân alături de Salvați Copiii în acest efort colosal de dotare a maternităților din România’, a declarat Amalia Năstase, Ambasador Salvați Copiii România.
Dotarea este parte a programului amplu de combatere a mortalității infantile, pe care Salvați Copiii îl derulează de șase ani. Numai în 2016, Salvați Copiii România a dotat cu aparatură medicală de specialitate 31 de maternități, oferind astfel o șansă la viață nou-născuților prematur. Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot dona lunar 2 euro la numărul de sms 8844, cu un mesaj cu textul SALVEZ.