TULCEA: Nava tezaur „Republica“, pe lista priorităților investiționale ale Primăriei
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 iunie 2017, 07:47
Nava „Republica”, bun aparținând patrimoniului național și clasificat „Tezaur”, nu va mai fi transformată anul acesta într-un local, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți, și se află pe lista priorităților investiționale ale autorității locale, potrivit directorului Direcției Întreținere și Administrare Patrimoniu (DIAP) din cadrul Primăriei municipiului Tulcea, Florențiu Constantin, citat de Agerpres.
„Excludem orice activitate comercială pe nava ‘Republica’. La ora actuală, nu avem un tarif pentru vizitare aprobat de consilierii locali, iar pentru multe persoane poate că nici nu ar fi mare lucru de văzut pe navă”, a declarat directorul Constantin.
Încă de la sfârșitul anului trecut, DIAP a propus Primăriei municipiului Tulcea să includă nava „Republica” pe lista priorităților investiționale care ar putea fi finanțate prin mecanismul Investiții Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD).
„Sumele necesare redării acestui vas navigației sunt exagerat de mari. Căldările specifice acestui tip de navă trebuie să fie adaptate în raport cu actuala tehnologie. Zbaturile sunt impecabile, mecanismul funcționează, dar motorul cu aburi trebuie transformat fie electric, fie Diesel. Restaurarea cabinelor trebuie iarăși făcută cu materiale specifice perioadei în care a fost realizată, iar procesul în sine trebuie să respecte tehnologia utilizată în aceeași perioadă. Toate aceste modificări trebuie avizate de Ministerul Culturii”, a mai spus directorul DIAP.
Nava „Republica” a fost construită în anul 1883 la șantierul Linz Komenburg din Austria și a purtat inițial numele „Csobanc”. Cinci ani mai târziu, a fost predată spre exploatare Flotilei de Dunăre a Marinei austro-ungare, în anul 1944 a trecut în subordinea sovietică, iar în anul 1951 a fost predată României.
Supraviețuitoare a celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia a fost implicată în luptele pe Dunăre ca navă de comandament, „Republica” a continuat să funcționeze ca navă de comandament a Marinei Militare Române.
În anul 2003, nava a fost cedată de Ministerul Apărării Naționale Consiliului Local al municipiului Tulcea, iar în anul 2008 a fost clasată, în urma unor expertize, în patrimoniul cultural național, fiind declarată „Tezaur”.
Ulterior, o parte a navei a fost închiriată de autoritățile locale și transformată în restaurant, însă agentul economic a renunțat la contractul cu Primăria municipiului.
Anul trecut, Asociația „Ivan Patzaichin-Mila 23” și-a anunțat intenția de a utiliza nava „Republica” în timpul Festivalului internațional al bărcilor cu vâsle Rowmania, însă această intenție nu a mai fost pusă în practică, după ce nava a intrat în reparații în urma unui accident naval. Lucrările de reparații s-au încheiat la sfârșitul anului trecut.
În momentul de față, nava „Republica” este acostată pe faleza orașului Tulcea.