TULCEA: Banca Mondială poate sprijini financiar proiectele de mediu din Delta Dunării
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 iunie 2017, 08:30
Banca Mondială poate sprijini proiectele privind conservarea biodiversității din județul Tulcea chiar și în contextul existenței mecanismului financiar Investiții Teritorial Integrate-Delta Dunării (ITI-DD), a declarat joi, la Tulcea, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, Elisabetta Capannelli, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean (CJ) Tulcea.
‘Ați putea lua legătura cu Ministerul Finanțelor pentru a transmite faptul că sunteți interesați să obțineți finanțare din partea BM pentru anumite proiecte. Nu vom putea finanța podul sau aeroportul, dar am mai finanțat lucrări legate de acces, de biodiversitate’, a afirmat Capannelli, adresându-se autorităților tulcene, care i-au prezentat stadiul implementării ITI-DD.
Comunicatul de presă publicat pe site-ul CJ Tulcea arată că autoritățile tulcene estimează o rată de absorbție de 80% a fondurilor disponibile pe noul mecanism de finanțare european.
‘Cred că multe probleme au apărut ca urmare a întârzierii ghidurilor, pe de o parte. Pe de alta, am solicitat în repetate rânduri adaptarea ghidurilor la condițiile specifice de aici, din zona Deltei Dunării, și nu am primit câștig de cauză. Eu aproximez, totuși, că vom avea o rată de absorbție de peste 80%, restul fiind probleme cauzate tocmai de aceste întârzieri și de restricțiile stabilite prin ghiduri’, a afirmat președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
El a mai spus, potrivit comunicatului citat, că prin ITI-DD se încearcă finanțarea a până la 90% din investițiile prioritizate prin strategia întocmită de specialiștii BM, care a stat la baza Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării aprobată anul trecut prin hotărâre de Guvern.
Potrivit comunicatului CJ, la întâlnirea cu reprezentanta BM au mai participat reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru ITI-DD.
ADI ITI-Delta Dunării are drept obiectiv punerea în aplicare a Strategiei de dezvoltare integrată a Rezervației Biosferei Delta Dunării aprobată de Guvernul României în luna august a anului trecut, comunitățile din perimetrul Rezervației având la dispoziție în actuala perioadă de programare 1,1 miliarde de euro. Suma este constituită din fonduri alocate din toate programele operaționale și nu poate fi accesată de comunități din alte zone ale țării.
ITI-DD este singurul instrument din România operabil în actuala perioadă de programare. În funcție de succesul acestuia, autoritățile române vor decide dacă va fi replicat în alte zone din România după 2020.
Sursa – agerpes.ro