MAMAIA. Black Sea and Balkans Security Forum 2017 – „Tastatura este cea mai puternică armă“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 8 iunie 2017, 13:58
În perioada 8-9 iunie, la Mamaia se desfășoară „Black Sea and Balkans Security Forum – 2017”, o conferință regională dedicată expunerii și dezbaterii de subiecte legate de securitatea în flancul estic al NATO. Evenimentul este organizat de asociația New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea „Ovidius” din Constanța, Zona Metropolitană Constanța și Institutul Diplomatic Român.
Pe parcursul celor două zile, vor lua cuvântul vorbitori cu o vastă experiență profesională, pentru a dezbate provocările clasice și emergente de securitate din zona Mării Negre și regiunea Balcanilor. Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la securitatea energetică, cooperarea economică în cele două regiuni, securitatea cibernetică, acțiunile de război informațional, militarizarea regiunii Mării Negre. Împreună cu oficialii români reprezentând instituțiile cu responsabilități în domeniul relațiilor externe și securității naționale, invitații din străinătate vor dezbate în sesiuni deschise, dar și în paneluri supuse regulilor Chatham House, temele de interes pentru securitatea României și zonelor învecinate.
Evoluția evenimentelor din ultimii ani demonstrează că regiunea Balcanilor și a Mării Negre trebuie privite în mod unitar, mai ales prin prisma aspectelor din domeniul securității. Importanța strategică a Mării Negre a crescut constant după anexarea ilegală a Crimeei, declanșarea conflictului din estul Ucrainei și militarizarea Mării Negre. În același timp, fluxul migrator din 2015-2016 a vulnerabilizat și mai mult fragilele state din Balcani, precum și coeziunea la nivelul UE. Pentru România, Marea Neagră și Balcanii reprezintă o zonă integrată vitală pentru securitatea sa.
Partenerii acestei inițiative își propun ca „Black Sea and Balkans Security Forum” să devină un eveniment relevant la nivel regional, care să creeze anual în România un cadru de dezbateri ample pe teme de securitate.
Forumul beneficiază de susținerea NATO, având cofinanțare din partea Diviziei de Diplomație Publică a NATO. În acest context, printre invitații la forum s-a aflat astăzi și ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, cel care ocupă și funcția de asistent al secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg.
În alocuțiunea sa de la începutul conferinței, Ducaru a ținut să treacă în revistă cele mai importante provocări ce amenință securitatea la Marea Neagră și în Peninsula Balcanică. Diplomatul a menționat aici agresivitatea Rusiei, dar și amenințarea extremismului islamic. Zona luată în discuție pentru acest forum, este, potrivit ambasadorului României la NATO, un coridor de tranzit pentru teroriști, dar și pentru traficul de arme și substanțe periculoase.
„Tastatura este arma cea mai puternică“
Un punct esențial al discuțiilor de astăzi s-a concentrat în jurul temei atacurilor cibernetice și a entităților care recurg la așa-zisul terorism cibernetic.
Unul dintre cei care au luat cuvântul pe această temă a fost dr. Tal Pavel din cadrul Institutului Internațional pentru Contra Terorism.
Acesta a vorbit despre instrumentele și platformele cibernetice pe care le folosesc teroriștii pentru a comunica între ei fără a fi interceptați ori pentru a lansa atacuri asupra unor rețele informatice importante. Dr. Tal Pavel a menționat aici platforma Play Station 4, preferată în special de membrii grupărilor teroriste din Orientul Mijlociu pentru a comunicare internă grație nivelului său ridicat de criptare a informațiilor.
Un aspect relevant subliniat de vorbitor a fost acela că entități precum Statul Islamic sau Boko Haram nu au pus, cel puțin până în prezent, în aplicare atacuri cibernetice semnificative împotriva site-urilor din Europa sau Statele Unite și , potrivit aceleiași surse, nici nu vor încerca să facă acest lucru în viitorul apropiat, din lipsa de resurse suficient de performante.
Chiar și așa, specialistul în contra terorism a ținut să scoată în evidență că infracțiunile de natură cibernetică reprezintă o amenințare reală, aflată în expansiune și ce nu trebuie sub nicio formă ignorate. Tastatura, spune dr. Tal Pavel, este cea mai puternică armă în era digitalizării, iar infracțiunile pot varia de la acte minore de tip cyber bullying, îndreptate către contul virtual al unei singure persoane și poate ajunge la atacuri cibernetice masive care să pericliteze sisteme cu ramificații complexe.