Tradiții și obiceiuri de Rusalii
Publicat de Arantxa Catană, 4 iunie 2017, 11:46
Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Hristos. Această sărbătoare se celebrează în fiecare an la 50 de zile după Înviere.
De Rusalii oamenii din România ţin cont de mai multe tradiţii care de-a lungul anilor s-au transmis de la generație la generație.
Fiecare zonă a țării are tradițiile ei legate de această sărbătoare. De exemplu, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile.
Se spune că cine nu va respecta această sărbătoare va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular „luat din Rusalii”.
În multe sate din România, credincioșii se duc la biserică cu crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite, cu care mai apoi vin acasă și le pun în general la icoane. Însă sunt zone În unele zone unde românii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.
Aceste buruieni mai sunt ținute de unii creștini în sân sau în buzunare, pentru a fi feriți de cele rele.
Un obicei păstrat chiar și în zilele noastre în zona Ardealului este „udatul nevestelor”, care se practică imediat după Rusalii pentru ca femeile să fie sănătoase și frumoase în tot restul anului.