Festival românesc în Belgia
Publicat de Liliana Fustanela, 1 iunie 2017, 09:27 / actualizat: 1 iunie 2017, 13:55
Tot mai mulți români din Belgia își sting dorul de locurile natale și trăiesc fiorul popular, participând la final de primăvară, la „Festivalul românesc din Flandra” în Aalst. Inițiativa manifestării aparține preotului paroh al Bisericii Ortodoxe Române Sf.Andrei din acest oraș, Constantin Pogor, care este și președintele Asociației „CORFO” (CREȘTINII ORTODOCȘI DIN FLANDRA ORIENTALĂ). Asociația urmărește să mențină vie flacăra credinței, a tradițiilor și a culturii românești, în spațiul belgian, centrând activitățile cultural-artistice în jurul bisericii. Din fondurile obținute astfel, sunt susținute financiar lucrările de renovare a bisericii.
La cea de-a IV-a ediție a manifestării, cele 500 de scaune pregătite de organizatori, nu au mai fost suficiente ca în ceilalți ani, dar asta nu a fost o problemă pentru că, buna dispoziție creată de cântecul popular i-a antrenat pe toți la dans. Duminică 28 mai 2017, românii stabiliți în Belgia sau care lucrează pentru o perioadă acolo, laolaltă cu moldovenii de peste Prut aflați în aceeași situație, au fost parte a celui mai mare eveniment cultural românesc din ținutul Flandrei de est.
Au întreținut atmosfera din România: Polina Gheorghe, Iustina Irimia, Radu Arcalean, Andreea Ghițiu, care au dus pe meleaguri flamande, folclorul din toate zonele țării. Din Republica Moldova, Taraful de muzică tradițională Ștefan Vodă, condus de Tudor Ungureanu, a fost o încântare și un leac pentru suflet.
Alături de invitații din țară au adus zâmbete românilor din Belgia, artiști stabiliți în această țară, precum Liviu Catanaș – un transilvănean pe cinste, Raluca Pătuleanu și tânărul dobrogean Ionuț Petreacă care le-a reamintit cât de frumos este cântul dintre Dunăre și mare.
Dorul de frumusețea locurilor natale a fost alinat și prin expozitii ale meșterilor populari, prin preparate românești cu gustul ca acasă, în România.
Mai multe despre această manifestare, după știrile orei 19.00, în emisiunea: „Seri de cântec românesc” joi 1 iunie, pe 909 sau 1530 khz , on line , apoi optați pentru varianta AM !
Raluca Pătuleanu – naistă, stabilită de mai bine de două decenii în Belgia, cea care a fondat Taraful Roma Luca, făcând cunoscută muzica populară românească în Benelux și împrejurimi și
Ionuț Petreacă – interpret de folclor dobrogean care s-a născut și a copilărit în satele Nuntași, Istria, Săcele de Constanța și lucrează în prezent acolo.
Autor: Liliana Fustanela
Foto: arhiva personală a interpretului Ionuț Petreacă
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)