Gala laureaților la Festivalul „Dor de Cânt Românesc”, Cumpăna 2017
Publicat de Liliana Fustanela, 29 mai 2017, 14:42 / actualizat: 30 mai 2017, 12:47
Cea de-a XII-a ediție a Festivalului „Dor de Cânt Românesc al Tinerilor Interpreți” – un eveniment foarte bine organizat, spun membrii juriului, dar și spectatorii prin aplauzele manifestate în cele două zile, 27 și 28 mai 2017, la Centrul Cultural Cumpăna.
„Promovarea folclorului înseamnă să arăți ce înseamnă să fii român” a spus la finalul manifestării Paulina Popoiu, doctor etnomuzicolog, directorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.
„Chiar dacă societatea a evoluat foarte mult, fenomenul acesta care este folclorul românesc rezistă și este dus mai departe de copii și tineri, an de an, aici la Cumpăna, în sufletele românilor , chiar și peste granițele țării”, spune Doina Ișfănoni, doctor, istoric de artă, cercetător, etnolog, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti ” din București.
Meritul principal al organizării acestui festival aparține primarului Mariana Gâju și Consiliului Local Cumpăna, au ținut să menționeze toți cei invitați la festival, membrii ai juriului sau interpreți care au evoluat în recital. Juriul a fost alcătuit din specialiști în etnografie și folclor, dovedind că este un eveniment de primă mărime în acest domeniu și care a realizat ierarhia valorică a premianților după criteriile următoare: voce, interpretare, port popular, ținută scenică. Pe lângă cele două doamne mai sus menționate, au mai făcut parte din juriu: Elise Stan, prof.dr.etnomuzicolog și realizator la TVR, Eugenia Florea, prof.etnomuzicolog, realizator emisiuni folclor TVR, Dorin Grama, dir.Televiziunea Favorit, Valentin Marin, redactor-șef Radio „Antena Satelor”, Daniela-Roxana Gibescu, dr.etnomuzicolog, specialist Casa de discuri Electrecord, Maria Magiru, dr.etnograf, dir.Muzeul de Artă Populară Constanța, Doina Voivozeanu, dir.Centrului Cultural Județean„Theodor Burada” Constanța și Mariana Gîju, primarul comunei Cumpăna.
La secțiunea I (6-10 ani), micuța Cezara Borcea din Iacobeni, județul Sibiu a impresionat publicul prin cântecele de ciobănie ale Lucreției Ciobanu și Ninetei Popa și a obținut Premiul I. Pe locul al II-lea s-a clasat Luminița-Alisa Pasăre din Tg.Jiu, Gorj, iar pe locul al III-lea, Maria-Alexandra Petcu din Galați.
Din motive necunoscute, cea care a obținut Premiul I la secțiunea a II-a (10-14 ani), nu a fost prezentă în sală la Gala Laureaților să-și ridice premiul. Probabil nu se aștepta să câștige vreun premiu, dat fiind evoluția foarte bună a multor concurenți. Este vorba de Nicole-Cristinne Dumitrașcu din București care a reprezentat zona Bărăganului, o zonă vestită prin rapsodul Ion Albeșteanu. Lista cu premianți s-a finalizat aproape de miezul nopții în ziua concursului care a avut loc sâmbătă 27 mai, iar rezultatele nu s-au anunțat decât în momentul decernării premiilor la ora 12.00, când a început Gala laureaților, duminică 28 mai. La această categorie a venit și primul premiu pentru dobrogeni, prin Denisa-Violeta Călin din Niculițel, județul Tulcea care a obținut Premiul al III-lea, interpretând: ”Trandafiru-i ghiurghiului”, din repertoriul Nataliei Șerbănescu.Tot premiul al III-lea a obținut și Melinda Mitran din Rovinari, Gorj. Pe locul al II-lea la secțiunea de vârstă 10-14 ani, s-a situat Vlad-Constantin Amariei din Bacău, pregătit deprof.interpret Maria Șalaru și care a făcut deliciul publicului prin glasul său cristalin, prin claritatea vocii, dar și prin salutul șugubăț de moldovean autentic. Mențiune a primit Maria-Fernanda-Adriana Platzner din Tg.Jiu, Gorj.
Emilia Georgiana-Tanasă a reprezentat în concurs județul Neamț, purtând în concurs un costum popular de la străbunica ei din comuna Costișa. Ea a cucerit juriul prin interpretarea a două cântece proprii, culese din culegerile de folclor din zona natală și a obținut Premiul I la secțiunea a III-a (14-18 ani). La această secțiune a mai venit un premiu pentru Dobrogea, prin Nicoleta Gălățanu, tot din Niculițel care susținută de Orchestra cu care se pregătește zilnic, Baladele Deltei din Tulcea, s-a simțit confortabil din punct de vedere al prezenței scenice și s-a clasat pe locul al II-lea. S-au oferit două premii III pentru Vasile-Emanuel Munteanu, din satul Holt, comuna Letea, județul Bacău și Andrada Betej, din satul Dobrana, județul Gorj. Mențiune a obținut: Geanina-Elena David din satul Giuvărăști, orașul Corabia, județul Olt. Un premiu de încurajare a primit un tânăr din Cumpăna, pe nume Cristian Cătălin Cumpănă și tot la Constanța a rămas și Premiul de popularitate obținut de Elvis-Matsun Asan care, chiar dacă este de origine turcă a interpretat folclor dobrogean.
Trofeul celei de XII-a ediții a Festivalului „Dor de Cânt Românesc al Tinerilor Interpreți” de la Cumpăna a plecat în orașul Balș, județul Olt , prin Valentina-Vasia Oprea.
Un reportaj de la Gala laureaților, astăzi 29 mai, în emisiunea de folclor și viață rurală: „Seri de cântec românesc”, ediția 29 mai, după știrile orei 18.00, pe 909 sau 1530 khz, on line.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)