ATENTAT LA MANCHESTER: Șeful diplomației americane vrea să îi elimine pe extremiști „de pe fața pământului”
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 27 mai 2017, 07:32
Secretarul de stat american, Rex Tillerson, s-a aflat ieri la Londra pentru a-și exprima solidaritatea față de poporul britanic după atentatul sângeros de la Manchester. Oficialul a profitat de ocazie să lanseze un apel la „ștergerea” extremiștilor de pe fața pământului”, transmite AFP, citată de Agerpres.
Șeful diplomației de la Washington a informat, totodată, că administrația pe care o reprezintă își asumă „întreaga responsabilitate” pentru scurgerea de informații în presa americană cu privire la ancheta asupra atentatului, care i-a exasperat pe britanici.
„Condamnăm” și „ne exprimăm regretul pentru ce s-a întâmplat”, a afirmat șeful diplomației americane, subliniind în același timp că „relația specială” dintre Londra și Washington „va depăși cu siguranță acest incident deosebit de nefericit”.
Demnitarul american, aflat la prima sa vizită oficială în Marea Britanie, a mers la Foreign Office pentru a semna în cartea de condoleanțe în omagiul victimelor atacului de luni care s-a soldat cu 22 de morți și a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).
„În timp ce prietenul și aliatul nostru este în doliu, flacăra dreptății arde intens în inimile noastre”, a declarat responsabilul american în fața presei la finalul unei întrevederi de o oră și jumătate cu omologul său britanic, Boris Johnson.
„Îi vom învinge pe teroriști, iar pe extremiști (…) trebuie să îi ștergem de pe fața pământului”, a adăugat el. Preoții, rabinii și „fiecare imam din fiecare moschee trebuie să condamne sufletele celor care au efectuat aceste atacuri”, a insistat Rex Tillerson.
În contextul în care atentatul de luni a fost comis de un tânăr britanic de origine libiană, Salman Abedi, cei doi miniștri au recunoscut că integrarea comunităților provenite din imigrație poate întâmpina dificultăți.
Țările occidentale, a declarat Rex Tillerson, trebuie să găsească un răspuns la „incapacitatea lor de a asimila” unele dintre aceste populații, în timp ce pentru Boris Johnson, imigranții „trebuie să devină britanici” și „să îmbrățișeze valorile” societății britanice.