CONSTANȚA: Lista farmaciilor unde sunt colectate inhalatoarele utilizate
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 25 mai 2017, 12:37
Persoanele care suferă de boli respiratorii și folosesc inhalatoare au la dispoziție prima infrastructură națională de colectare a acestui tip de deșeuri medicale. Programul, unic în România, este desfășurat de compania farmaceutică GSK și reprezintă o inițiativă de responsabilizare față de mediu, cu scopul de a reduce emisiile cu efect de seră și amprenta de carbon, de a limita acumulările de deșeuri și de a proteja sănătatea populației, prin evitarea contaminării solului cu potențiale virusuri rămase pe dispozitivul inhalator.
Pacienții pot aduce inhalatoarele goale, de orice tip, în recipientele de colectare amplasate în farmacii, unde sunt informați despre acest program, precizează dr. Dana Constantinescu, directorul de comunicare al companiei.
„Noi am generat un proiect pilot acum doi ani de zile, care s-a desfășurat doar în București și doar pe o perioadă de șase luni, succesul acelui proiect ne-a făcut să continuăm de data aceasta la nivel național“, afirmă dr. Dana Constantinescu.
Tot ea a precizat că firma pe care o reprezintă este în contact permanent cu toate farmaciile din întreaga țară cărora le oferă sprijin din toate punctele de vedere.
„Farmaciștii dețin toate informațiile și într-adevăr informează la rândul lor pacienții. Urnele de colectare sunt poziționate în locuri vizibile și au dimensiuni suficient de mari pentru a fi remarcate de pacienți. De asemenea, este pregătită o serie de informații suplimentare, în diverse forme, vizibile în farmacii, tocmai pentru a fi ușor pacientului să înțeleagă despre proiect și să știe exact unde se pot depune inhalatoarele utilizate“, a mai completat medicul Dana Constantinescu.
Inhalatoarele folosite sunt colectate în urne special concepute pentru acest proiect. Recipientele sunt apoi ridicate din farmacii de către o companie specializată în colectare de deșeuri medicale, iar ele se distrug ulterior prin incinerare.
Doar șase inhalatoare folosite și aruncate la gunoi generează aceeași amprentă de carbon ca o mașină condusă în jurul lumii.În România, dacă fiecare pacient cu boli respiratorii ar aduce inhalatoarele folosite în punctele de colectare, pentru incinerare ecologică, s-ar elimina peste 11.000 tone de CO2, într-un an. Altfel, această cantitate de emisii poluante ar mai putea fi compensată cu ajutorul oxigenului produs în decurs de un an de 2.831 hectare de pădure de stejari .
În județul Constanța, deocamdată sunt numai trei farmacii SensiBlu, unde pot fi colectate aceste inhalatoare: 2 sunt în municipiul Constanța:
– str.Ștefan Mihăileanu nr.10
– str. Soveja nr.25
A treia farmacie este în Mangalia,pe strada Rozelor nr.11 B
Lista completă este disponibilă pe site-ul www. colectaminhalatoare.gsk.ro.
Un material realizat de Carmen SANDU