Unitatea SMURD de la Constanța va fi dotată cu motociclete cu defibrilator
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 21 mai 2017, 10:48
Vești bune pentru salvatorii de vieți din cadrul SMURD Constanța. Unităţile din Cluj și Constanţa urmează să primească, în cel mult o lună, motociclete dotate cu defibrilator care se pot deplasa rapid în condiţii de trafic aglomerat şi pot duce acest tip de instrument foarte repede acolo unde este nevoie, în caz de urgenţă, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat.
Prezent aseară la o conferinţă organizată de studenţii medicinişti din Cluj, Raed Arafat a susţinut o prezentare a sistemului de urgenţă 112 şi a vorbit despre măsurile care pot fi luate în continuare pentru mai o bună funcţionare a acestuia.
„În Bucureşti deja avem şase motociclete cu defibrilator pe ele, ca să ajungă foarte rapid la caz. În Cluj, în următoarea lună sper să aveţi şi voi două motociclete aici pentru că oraşul deja este foarte aglomerat. Urmează să introducem două motociclete la SMURD cu defibrilatoare pe ele. La fel la Constanţa. Ca să ajungă repede“, a spus Raed Arafat, citat de Agerpres.
În prezentarea sa, secretarul de stat s-a referit şi la modul în care cetăţenii se pot sprijini sistemul de urgenţe. Într-un plan cu termen mai lung, Raed Arafat ar vedea clădirile publice, locurile foarte aglomerate din oraş şi chiar şi blocurile de locuinţe dotate cu defibrilatoare. El a subliniat faptul că prezenţa acestui aparat în locuri care să fie la îndemâna populaţiei şi folosit de către oamenii obişnuiţi este foarte importantă, având în vedere că la fiecare minut pierdut scad cu 10% şansele de supravieţuire în cazul neacordării primului-ajutor în caz de stop cardio-respirator.
„În alte ţări au mers şi mai departe. Cine credeţi că este aşteptat să facă defibrilarea precoce? Dumneavoastră! Au pus defibrilatoare în stradă, la gară. (…) Sunt defibrilatoare inteligente care nu vă permit să greşiţi, dar care dacă le scoateţi şi le folosiţi puteţi salva o viaţă încă înainte să ajungă echipa de prim ajutor. E un proiect care mă supără foarte mult pentru că a fost victima mediei şi a unei persoane iresponsabile, acum câţiva ani, pentru că noi era cât de cât să introducem în lege obligativitatea defibrilatoarelor semiautomate în locaţii cum ar fi teatre, cinematografe, malluri. Dar a ieşit cineva şi a acuzat că este o afacere mare, care este un tun care vrea să-l tragă Ministerul Sănătăţii, a preluat-o o parte din media şi a urlat şi lumea politică s-a speriat şi a căzut din lege articolul“, a spus Raed Arafat.
Acesta a precizat că proiectul de lege la care a făcut referire a fost elaborat în perioada 2012-2013, iar locaţiile în care ar fi urmat să se plaseze defibrilatoarele ar fi fost stabilite de către Guvern.
Potrivit secretarului de staţ prin actul normativ s-ar putea stabili şi numărul necesar de defibrilatoare raportat la numărul persoanelor care intră într-un imobil, iar dotarea ar putea fi făcută chiar de constructorul sau de administratorul clădirii respective.
„Într-o sală ca aceasta, peste un număr trebuie să aibă unul (n. r. – defibrilator), un bloc de birouri în care sunt sute sau poate mii de oameni trebuie să aibă unul la două-trei etaje, un mall în care pe zi intră mii de oameni trebuie să aibă unul pe etaj. Cât costă unul? 1.000-1.500 de euro. Vă daţi seama că suma este infimă pentru un investitor care rulează afaceri de milioane de euro, când spui că trebuie să pui unul sau două defibrilatoare care costă o mie de euro. Nu vorbim de aparatură medicală extraordinar de complexă“, a mai precizat Raed Arafat.
El a afirmat că un defibrilator ar putea fi folosit foarte rar, poate o dată la câţiva ani, dar, a spus el, „dacă salvează o viaţă, atunci eu zic că merită“.