FOTO/Sistemul Finanțelor Publice, un butoi cu pulbere: Grevă spontană și la ANAF Constanța!
Publicat de , 15 mai 2017, 10:52 / actualizat: 15 mai 2017, 12:25
Zeci de salariați ANAF au ieșit în stradă și la sediul de pe strada IG Duca, în semn de protest față de proiectul Legii salarizării. În același timp, angajații au declanșat și greva spontană! Cei de la Trezoreria Constanta au pornit protestul dupa incheierea operatiunilor cu numerar, ca sa nu puna in pericol activitatea si gestiunea, în timp ce salariații de la celelalte sedii ale ANAF din oraș au fost în stradă până la ora 11.00!
La sediul de pe strada Mircea cel Bătrân, angajații s-au închis în sediu pe perioada grevei spontane, iar contribuabilii au așteptat afară!
UPDATE
Finantistii din Braila si Calarasi protesteaza pe termen nelimitat, iar la Constanta si Tulcea protestele ar putea fi reluate maine.
–––––––––––––––––––––––––––––––––
Finanţiştii au blocat activitatea, speriaţi de noul proiect al salarizării bugetarilor. Dacă legea ar fi adoptată în forma proiectului actuala, majorările salariale s-ar produce doar în cazul angajaţilor din ministere, iar bugetarii din teritoriu nu ar avea niciun beneficu, ba din contră, spun ei.
Angajații mai susțin că proiectul legii salarizării prevede o scădere salarială între 10-35%. De asemenea, sindicatele au precizat că au semnalat această chestiune Ministerului de Finanțe și Guvernului și că au propus o altă grilă de salarizare, dar solicitările lor nu au fost luat în calcul.
Salariile finantistilor cu activitate de control au scazut cu un sfert din cauza eliminarii sporului de stres. De asemenea, prin legea salarizarii urmeaza sa mai scada salariile cu aproximativ 1000 de lei pentru anumite categorii, in special din zona de conducere teritoriala, spun angajatii ANAF Constanta. Cristina Catana, reprezentanta salariatilor de la DGFP Constanta a spus ca o importanta nemultumire consta in discrepantele uriase intre angajatii din Ministerul de Finante si cei din directiile teritoriale. Diferentele sunt cuprinse in legea salarizarii unitare!
Spre exemplu pentru functia de referent din cadrul Ministerului de Finante, salariul poate sa fie mai mare cu 1000 de lei fata de referentul din teritoriu. Personalul din teritoriu a trecut prin valuri repetate de reorganizari, iar volumul de munca pentru cei ramasi este cu mult mai mare, mai spun salariatii.
Salariații sistemului vamal din România s-au solidarizat cu colegii din direcțiile regionale ale finanțelor publice și au declanșat o acțiune de protest sub forma „excesului de zel”. Mai exact, controlul efectuat la frontieră nu se va mai face selectiv, potrivit analizei de risc, ci vor fi controlate toate mijloacele de transport. Acest lucru va duce la îngreunarea traficului sau chiar blocarea frontierei României.
Salariații solicită:
1. Asigurarea păstrării în plată a salariilor avute la data intrării în vigoare a noii legi, daca acestea sunt mai mari decat cele stabilite conform noilor dispozitii
2. Respectarea principiului “plata egala pentru munca egala” pentru cei care desfasoara aceeasi activitate si acelasi volum de munca. Salarii egale pentru toti salariatii din institutiile fiscale care administreaza creantele bugetare indiferent de subordonare, centrala sau locala, activitatea este la fel de solicitanta si complexa, desfasurata in baza aceleiasi legislatii fiscale.
3. Tratament nediscriminatoriu si tranparent pentru toti bugetarii, fara excluderea salariatilor din administratia publica locala din grilele de salarizare. Prin noua reglementare se exclud practic salariatii din administratia publica locala din marea familie a bugetarilor, ei devin ,, niste zilieri” la dispozitia primarilor.
4. Constituirea unei noi familii ocupationale , ale carei atributii sunt specifice si distincte privind colectarea si constituirea veniturilor bugetare, familia ocupationala financiar-fiscala, administrare venituri bugetare.
Pentru reglementarea și salarizarea unitară acest segment este stric necesar să se constituie aceasta familie ocupaționala.
5. Dialog social real, prin acceptarea amendamentelor pertinente propuse de federatiile reprezentative.
6. Respectarea deciziilor Curtii Constitutionale prin care se constata incalcari ale drepturilor lucratorilor si transpunerea lor in practica si legislatie.
Precizãri ale președintelui ANAF cu privire la mișcãrile de protest:
„Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizãrii. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicãrile. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanțelor si al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale sã își reia lucrul și îi asigur cã în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor sã fie auzite si sã gãsim soluții în vederea bunei functionãri a activitãții instituției”, a declarat dl Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.
Citește și 100 de salariați ai ANAF Tulcea s-au solidarizat cu greva spontană a colegilor din țară