CONSTANȚA, GALAȚI: 54 de tone de motorină neaccizată, valorificată ilegal de firme de transport naval
Publicat de , 15 mai 2017, 09:22
În perioada 3 aprilie – 10 mai, Direcţia de Poliţie Transporturi a Poliţiei Române a coordonat o acţiune a poliţiştilor din cadrul Secțiilor Regionale de Poliţie Transporturi Galați și Constanța, desfăşurată pentru prevenirea şi combaterea fraudelor fiscale comise cu ocazia achiziţionării de produse energetice (în special motorină), prin schimbarea destinaţiei sau a scopului pentru care acestea au fost cumpărate. Acţiunea a angrenat şi inspectori vamali din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Supraveghere şi Control Vamal, se arată într-o informare a Poliției Române.
Produsele energetice pentru care nu s-a plătit acciza la bugetul de stat sunt valorificate în mod ilegal către anumite staţii de alimentare cu carburant, fiind create astfel premisele unei concurenţe neloiale faţă de furnizorii care respectă prevederile legale în domeniu.
Controalele poliţiei au vizat societățile comerciale care au ca obiect principal de activitate transportul fluvial şi naval de mărfuri și/sau pasageri, precum și navele aflate în proprietatea sau exploatarea acestora. S-au verificat cantităţile de produs petrolier achiziţionate din antrepozitele fiscale, în scutire directă de la plata accizei, cu destinaţia combustibil pentru motoarele navelor cu care se desfășoară activitățile de transport naval.
Au fost ridicate, de la bordul navelor, documente financiar – contabile, acte specifice activităţii de navigaţie fluvială şi au fost prelevate probe de motorină.
Poliţiştii de transporturi navale şi inspectorii vamali au constatat, în urma controalelor, 12 infracțiuni, dintre care 2 de delapidare, 5 de creare de plusuri în gestiune prin mijloace frauduloase, 2 de fals în declarații, 2 de uz de fals şi una de contrabandă.
Astfel, a rezultat faptul că mecanicii și gestionarii unora dintre navele controlate ar fi consemnat livrări de motorină fără a exista documente justificative care să confirme ieşirea din gestiunea navei a motorinei neaccizate, destinate doar desfăşurării activităţii de navigaţie fluvială.
Cantitatea totală a fost calculată la 54.100 kilograme de motorină neaccizată consumată sau valorificată fără documente legale, prejudiciul fiind de aproximativ 190.000 de lei.
Pe parcursul cercetărilor, a rezultat că o parte din această cantitate de motorină a fost utilizată pentru utilaje forestiere deținute de către două societăți care aveau atât nave, cât și puncte de exploatare a materialului lemnos.
De asemenea, au fost constatate plusuri în gestiunile navelor de 4.000 kilograme de motorină, în valoare de aproape 19.000 lei, iar inspectorii vamali au aplicat sancțiuni contravenționale de 20.000 lei.