La aniversare: 60 de ani sărbătoriți cu modestie la ”Oleg Danovski”
Publicat de , 13 mai 2017, 09:15 / actualizat: 13 mai 2017, 14:47
La 60 de ani de la înființarea Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța, toți iubitorii muzicii clasice ar fi trebuit să sărbătorească, sediul instituției să strălucească învăluit în jocuri de lumini, foayerul să fie plin de flori, să curgă șampania, iar administrația locală să îi încurajeze pe artiști că nu îi va abandona, în ciuda tuturor greutăților (căci simpla prezență la câteva manifestări nu e suficientă).
Nimic din toate acestea nu s-a petrecut în aceste zile, pentru că, da, ați ghicit, nu sunt fonduri. Din nou.
Este, într-adevăr, și o ușoară confuzie, cauzată poate de data reală la care a fost, de fapt, înființată instituția Teatrului Liric din Constanța-decretul guvernamental fiind semnat în toamna anului 1957, iar prima reprezentație având loc în martie 1958, cu opereta ”Liliacul” de Johann Strauss.
Aniversarea începută mai devreme a fost oarecum în conexiune cu omagierea unei distinse soprane a operei constănțene, de al cărui nume se leagă unele dintre cele mai frumoase momente din istoria teatrului liric de la malul mării, este vorba despre Aida Abagief și cu o reprezentație specială cu opereta ”Liliacul” de Johann Strauss.
Chiar și așa, cu acest ușor decalaj, ne-am fi așteptat ca organizarea să înceapă cu mai mult timp înainte și bucuria să fie la scară județeană. Nu s-a întâmplat. Mai mult, după cum declara doamna Daniela Vlădescu, manager al teatrului, aflându-se în subordinea Ministerului Culturii, instituția trece prin momente extrem de grele, cu un buget insuficient și o trupă care se bazează în mare parte pe colaboratori, care nu mai pot fi plătiți, de acum încolo. Cladirea teatrului, în proprietatea primăriei după ultimele cercetări, căci au fost multe discuții asupra apartenenței sale juridice, este și ea în suferință. Așteaptă de multă vreme o reabilitare (și nu doar a fațadei), care nu mai începe…
Deci, patru zile de evenimente, pentru 60 de ani de existență, într-o formulă aș spune modestă a sărbătoririi.
Am asistat ieri la înmânarea a peste 60 de diplome aniversare pentru toți cei care și-au petrecut cei mai mulți și frumoși ani în acestă instituție, care au marcat prin profesionalismul lor viața culturală a cetății: de la directori și dirijori precum Cristian Mihăilescu, Ana Maria Munteanu, Răzvan Cernat, Radu Ciorei, Gheorghe Stanciu, Adrian Stanache, la interpreți, de la directorii Companiei de Balet precum Călin Hanțiu, Elisabeta Pîndichi-Lux și Monica Cherecheș, la personalul administrativ sau la sufleori.
Spectacolele din această seară și de mâine, baletul ”Cenușereasa” pe muzica lui Prokofiev respectiv opera Lucia di Lamermoor de Donizetti, ambele de la ora 19, completează seria manifestărilor dedicate unei sărbători care ar fi trebuit să fie mult, mult mai plină de strălucire. Păcat pentru talentul special și profesionalismul tuturor artiștilor din această instituție, oameni minunați, care sunt dăruiți meseriei lor și pe care publicul îi stimează și îi iubește necondiționat.
Steliana Bajdechi