FOTO – CONSTANȚA: Premianții concursului „Multiculturalitate și diversitate pe plaiuri dobrogene”
Publicat de Arantxa Catană, 12 mai 2017, 17:01
Organizat pe două secțiuni: una de cântece și cealaltă de dansuri populare românești tradiționale și ale etniilor din diverse zone folclorice, astăzi s-a desfășurat la Palatul Copiilor din Constanța cea de-a IV-a ediție a Concursului: „Multiculturalitate și diversitate pe plaiuri dobrogene”.
„Bundiţa”, „Ina, ina gione”, „Mândră fată de pescar”, „Katiuşa”, „Hai Dunărea mea” sau „Aseara ţi-am luat basma” s-au făcut auzite din glasurile cristaline ale micuţilor veniţi de la peste 30 de grădiniţe din Constanţa, Valu lui Traian, Năvodari şi Murfatlar.
La secţiunea cântec s-au remarcat: Izabela Tudor, de la Grădinița nr.3 Valu lui Traian pregătită de prof. Georgiana Leancă şi Gina Şerban (Premiul I, categoria 4-5 ani), Daniel Babaşa de la Grădinița nr.1 Murfatlar, pregătit de prof. Maria Panov (Premiul I, categoria 5-6 ani) şi Iris Stancu, de la Şcoala nr.39 Nicolae Tonitza, pregătit de prof. Elena Ştefăneţ (Premiul I, categoria 6-7 ani).
La secţiunea dansuri, „Lipovenii săltăreţi” de la Grădiniţa „Hello Tedy” au obţinut Premiul I la cat. 4-5 ani, cu dansul rus-lipovenesc „Katiuşa” şi tot Premiul I la categoria 5-6 ani a fost obţinut de „Flori dobrogene” de la Grădiniţa „Steluţele mării”, pentru dansul „Polca din bătrâni”.
Trofeul a ajuns la „Micii căluşari” de la Grădinița nr.33 din Constanţa pentru „Căluşul”, pregătiţi de prof. Adriana Mereuţă şi Niculina Ciubotăraşu.
Provocarea a fost lansată în urmă cu 4 ani de Grădinița „Steluțele mării” din Constanța și de la an la an fiecare competiție a crescut calitativ prin corectitudinea intepretării, prin autenticitate și valoare artistică şi prin costumele populare tot mai aproape de autentic, criterii de care a ţinut cont juriul.
Juriul a avut o sarcină grea în desemnarea premianţilor pentru că întrecerea a fost la un înalt nivel artistic. Dansurile au făcut deliciul părinţilor şi bunicilor veniţi să-şi susţină micuţii artişti. Fie că au dansat prosopul, polca, raţa, coasa, geamparaua, hora dobrogeană, căluşul sau paşii armâneşti, tătăreşti, ruseşti, cu toţii au adus culoare, mişcare, voie bună şi gingăşie. Ineditul manifestării l-a constituit momentul pregătit de Grădiniţa „Azur”, cu dansul coreean „Jasmin flower”, pregătit de prof. Teodora Mihaela Cojocaru şi Monica Iscu. Din partea juriului au primit doar un premiu special pentru că au depăşit cu dansul ales, graniţele ţării.
Juriul a fost compus din: poeta Carmen Aldea Vlad, interpreta Elena Cărneală, inspector Adina Popescu, muzeograf Oana Dimache şi profesor de canto Margareta Dumitru.
„Sunt fericită că sunt aici. Printre copii viaţa este mai frumoasă”, spune Elena Cărneala.
În costum de oşancă, poeta Carmen Aldea Vlad în calitate de membră a juriului a înmânat diplome şi medalii micuţilor interpreţi. De ce a ales acest costum?
„Toată copilăria mea s-a desfăşurat în Maramureş. De Paşti, de Crăciun îmbrac acest costum pe care l-am primit de la Angela Buciu. Îl port cu cinste, mândrie şi demnitate-atribute pe cale de dispariţie azi. Toţi artiştii au rădăcini în folclor, doar prin ei trăim. Nu ne cinstim străbunii, nu îi respectăm pe cei prezenţi şi nici pe cei din viitor”,afirmă Carmen Aldea Vlad.