BREXIT: Va avea de plătit Marea Britanie pentru ieșirea din UE?
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 mai 2017, 10:04
Marea Britanie nu va achita o ‘notă de plată’ de 100 de miliarde de euro în schimbul ieșirii sale din Uniunea Europeană, a dat asigurări miercuri ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, după ce Financial Times a relatat că UE se pregătește să solicite suma respectivă, transmite Reuters.
”Nu vom plăti 100 de miliarde de euro. Ceea ce trebuie să facem este să discutăm detaliat care sunt drepturile și obligațiile”, a declarat Davis pentru canalul de televiziune britanic ITV.
De asemenea, el a adăugat că guvernul britanic nu a văzut până acum o cifră din partea UE privind ‘nota de plată’ pentru Brexit.
Financial Times a anunțat că, în urma solicitărilor mai multor state membre, negociatorii UE și-au revizuit estimările inițiale pentru a maximiza nivelul datoriilor care trebuie să fie acoperite de britanici, printre care subvențiile agricole post-Brexit și taxe administrative către UE în 2019 și 2020.
Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, va face publice miercuri directivele detaliate ale taberei europene, în plină controversă asupra gradului de optimism al celor două părți, cu câteva săptămâni înainte de începerea negocierilor.
Barnier speră să termine negocierile în octombrie 2018 astfel încât Parlamentul European să poată vota acordul găsit în timp util înaintea datei prevăzute pentru retragerea Regatului Unit, 29 martie 2019.
Uniunea Europeană va fi pregătită pentru a începe discuțiile cu Regatul Unit după alegerile parlamentare britanice din 8 iunie convocate de premierul Theresa May, în căutarea unei majorități politice depline. Acest proces european, uneori tehnic, a avut loc într-o atmosferă politică tensionată în timpul weekendului.
Theresa May vrea ca discuțiile privind acordul comercial și condițiile separării să se desfășoare în paralel, spre deosebire de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care susține că unii oficiali britanici „subestimează dificultățile tehnice” pe care UE trebuie să le depășească.
Sursa – agerpres.ro