Hans Krauss, neamțul … DOBROGEAN!
Publicat de , 27 aprilie 2017, 19:20
De mai bine de 13 ani, pentru un inginer din Germania, Dobrogea este a doua casă. Hans Krauss, căci acesta este numele său, a cunoscut meleagurile dintre Dunăre și mare în perioada în care a lucrat pentru o campanie națională de transport al energiei electrice. S-a îndrăgostit de siturile arheologice, de minunile naturii și de oamenii care l-au privit, mereu, ca pe un prieten. De aceea, an de an se reîntoarce la Constanța și se implica în acțiuni caritabile.
Pe Hans Krauss, inginerul din Germania, l-am cunoscut la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța. Cu o pălărie impresionantă pe cap, sobru și mereu atent la artefacte, ne-a dat senzația că este o gazdă veritabilă și că aici este adevărata sa casă. Am aflat că este bun prieten al arheologului Constantin Chera, și nu de câteva zile, ci din anul 2002, atunci când a lucrat ca inginer la o campanie națională de transport al energiei electrice. Deși s-a pensionat între timp, an de an, se reîntoarce în Dobrogea, a doua sa casă.
Dobrogea este pentru mine un loc foarte frumos, aveți o cultură impresionantă, vestigii din epoca romană, peisaje unice. În perioada în care am lucrat aici am cunoscut întreaga Dobroge, de la nord la sud și de la est la vest. Am văzut toate aceste locuri frumoase, Adamclisi, Histria și până în Nord Ulmetum, și Delta Dunării, spune el.
A învățat și câteva cuvinte în limba rămână. O zicală cu tâlc este preferata lui. Nu muncă, nu șuncă! Cele mai bune cuvinte pe care le-am spus oamenilor mei când am lucrat impreună!
Dar Hans Krauss nu vine doar ca turist în județul Constanța. El se implică și în acțiuni caritabile. A donat cărți în limba germană Liceului Teoretic „George Călinescu”, a dăruit jucării copiilor din satele dobrogene, dar și din secția de Pediatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgența Constanța. Președintele Oceanic Club, Răzvan Popescu-Mirceni a vorbit, pentru Radio Constanța, despre acțiunea de anul acesta inițiată de inginerul neamț.
Un reportaj de Silvia Pascale