Patronatul IMM Constanţa: Doritorii de finanţări nerambursabile de la bugetul de stat primesc consultanţă

Publicat de Arantxa Catană, 24 aprilie 2017, 15:32
Peste 70% dintre firmele nou înființate se închid în primii trei ani de funcționare, iar printre motivele pentru mortalitatea start-up-urilor se găsesc lipsa de experiență a antreprenorilor, dar și agresivitatea organelor de control, apreciază Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului IMM Constanța.
Ca să aibă o șansă reală, programul Start-up Nation ar trebui să dea o șansă tinerilor care au lucrat cel puțin 5 ani în domeniul în care vor să investească banii puși în joc de stat, este de părere Iuliana Constantin, vicepreședintele patronatului constănțean.
De asemenea, o propunere inedită ar fi să fie punctați în plus cei care au cel puțin un faliment la activ pentru că aceștia au învățat lecția necesară și știu ce greșeli să nu repete.
În plus, tinerii fără experiență ar trebui să înțeleagă că există legi de respectat, există o disciplină a plăților către parteneri și a relațiilor cu angajații.
„De ce dau Start-up-urile faliment? Sunt copii fără experiență în care se investesc niște bani. Deci dacă vrei să îți iei o firmă trebuie să ai experiență de afaceri. Nu poți să dai vina numai pe faltul că vine Garda Financiară, că ANAF-ul, nu – sunt niște legi. Cu aceste trebuie să ne conformăm. Cine a avut o afacere, a greșit și nu a știut că trebuie să respecte aceste reguli, a doua oară va ști. Trebuie să am o disciplină cu clienții și furnizorii, cu partenerii, pentru că dacă nu ai o disciplină de afaceri, normal că te paste un faliment”, a declarant vicepreşedintele patronatului IMM Constanţa, Iuliana Constantin.
În perioada premergătoare începerii programului Start-up Nation, Patronatul IMM Constanța va începe o serie de cursuri de antreprenoriat și va oferi consultanță firmelor care vor să devina beneficiari ai finanțărilor nerambursabile.